Нивата на реките остават високи, предупреди екоминистърът

Остава високо нивото на реките на територията на цялата страна, особено по поречията на реките Арда, Марица и Места. По долните течения на Тунджа, Арда и Места е обявен жълт код, но за момента няма опасност от големи наводнения. Това обяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пред БНТ.

Очакването повишаване на температурите ще засили снеготопоенето, но са били предприети специални мерки от правителството, за да се подобри състояниято на речните корита и осигури достатъчно свободен обем в язовирите, увери Василева.

Днес ще се проведе заседание на междуведомствената работна група по състоянието на язовирите, която трябда да днес изпълнението на мерките срещу наводненията, набелязани от кабинета преди две седмици. В заседанието ще вземат участие и областните управители.

Василева заяви, че ако се установят нарушения от местните власти по изпълнението на препоръките, отговорните кметове ще бъдат санкционирани.

Свлачищата иа наводненията са нанесли големи щети на пътната и друга публична инфраструктура, които ще бъдат възстановени със национални и европейски средства, каза Василева.

Бюджетът на междуведомствената комисия за бедствия и аварии за тази година е 70 млн. лева, но има и други финансови инструменти, като помощ от Европейския съвет. В оперативна програма "Околна среда" са заложени 160 млн. лева за подобни цели за следващия програмен период, които вече са договорени с Европейската комисия.

Василева напомни, че местните власти имат ангажимента да подават сигнали и апликационни форми, които се обобщават от министерството на околната среда и водите и се препращат към Брюксел.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини