Задават се дъждове и повишения на нивата на реките

Облачно и с превалявания от дъжд ще е времето над много места в страната днес. Максималните температури ще са между 19 и 24°, за района на София – около 19°.

Над Западна България, особено в следобедните часове ще превалява дъжд, придружен от гръмотевици, а вятърът ще се усилва. Очакваните количества валежи са между 5 и 10 л/кв. м, а в планините – до 15-20 литра, съобщи екоминистерството.

В източните части от страната ще се задържи слънчево и сухо време.

Над планините в сутрешните часове ще бъде слънчево, но около и след пладне на запад ще се заоблачава и на много места там ще превали и прегърми. Вятърът ще се ориентира от север, ще е слаб до умерен. Максималните температури на височина 1200 метра ще са около 13°, на 2000 метра – около 6 градуса.

По морския бряг ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността, но без валежи. Максималните температури ще са между 17° и 19°. Температурата на морската вода е 15-16°.

Министерството на околната среда и водите предупреди, че се очакват повишения на реките Места и Струма. "Възможни са внезапни поройни наводнения", казва прогнозата на министерството на околната среда. Повишения на нивата се очакват и при реките от Дунавския басейн, както и на Марица, Арда и Тунджа от Източнобеломорския басейн.

В понеделник ще вали на повече места, главно в Западна и Централна България,. Очакват се количества между 10 и 15 л/кв. м, в отделни райони около и над 20 л/кв. м. Във вторник валежите ще намалеят и ще са на по-малко места – до 2 л/кв. м, локално, в планинските райони е възможно до 5-6 л/кв. м.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини