Кирково – 101 години от създаването на общината

В четвъртък се навършват 101 години от създаването на община Кирково. По този повод общинската администрация организира традиционния празник. На площада ще свири оркестър „Родопски извори” с ръководител известния изпълнител Румен Родопски. Кметът на общината инж. Сали Рамадан ще открие официално празника в 12 часа. Поканени са много гости.
След откриването започва конкурсът „Децата на Кирково танцуват”. Наградите ще връчи кметът.
На площада ще бъдат открити щандове на читалищата от общината, участници в конкурса „Битът и културата на община Кирково през годините”. Ще бъдат представени предимно местни ястия и предмети от бита.
Концерт ще изнесе попфолк звездата от Пайнер мюзик Райна.

Община Кирково е създадена на 26 март 2014 г. като селско общинско управление Кирково, Гюмюрджинска околия. До 9 септември 1944 г. е била на околийско подчинение към Смолян, Крумовград и Момчилград. След това е преобразувана в Селски общински народен съвет. През 1956 г. е присъединена към Кърджалийски окръг. От 1979 до 1987 г. съществува като селищна система Кирково. От 1987 г. обединява три бивши селищни системи – Кирково, Подкова и Бенковски. Общината е втора по население в област Кърджали. Според последното преброяване от 2011 г. в нея живеят 21 916 души.
С решение на Общинския съвет от 2001 година 26 март е обявен за Ден на община Кирково.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини