Обществени трапезарии ще дават топъл обяд и през лятото

През есенно-зимния период над 13 000 души в страната получаваха топъл обяд в обществените трапезарии. Със средства по оперативната програма се дава възможност услугата да се удължи и през останалите месеци на годината – от началото на май до края на месец септември. Към момента са разкрити 179 обществени трапезарии, съобщават от Агенцията за социално подпомагане. Дава се възможност и за създаване на нови трапезарии за целогодишно обслужване в общините, които не са финансирани от фонд „Социална закрила“. Обществените трапезарии ще предоставят топъл обяд в работните дни от седмицата на лица и семейства, които получават месечни социални помощи; на самотни неосигурени родители, които живеят с децата си; на самотни възрастни лица с минимални пенсии; на скитащи и бездомни лица; лица и семейства, пострадали от бедствия и аварии, подпомогнати с еднократна помощ по реда на Закона за социално подпомагане.

Хранителните продукти за топлия обяд ще се определят от съответната община. Тя ще има ангажимента и отговорността да гарантира разнообразно седмично меню, с което да се осигури балансирано хранене на нуждаещите се при спазване на изискванията за безопасност на храните и националните стандарти и норми за хранене.

Стойността на един храноден за едно лице е в размер на 2.30 лева на ден. Определената стойност включва топъл обяд – супа, основно ястие, хляб.

Предвижда се броят на обхванатите по програмата да бъде над 5000.

В поредица от информационни дни, експерти от Агенция за социално подпомагане, ще представят същността на програмата “Осигуряване на топъл обяд” по схемата за безвъзмездна финансова помощ.
Общият бюджет на услугата е на стойност 5 995 571,00 лева.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини