Байкал бедства без вода,свлачище обрича квартала на безводие

инж.Славчо Славков

 Вече две седмици безводие мъчи кв.“Байкал“ в Кърджали. Причината е свлачище,което къса водопроводът, снабдяващ кварталът с питйна вода. Връзките се късат още при помпените станции в края на града.

Свлачищния район е огромен и не може да бъде заобиколен. Той започва още от черешовата градина и стига до гробищата, сподели за Кърджали бг вести управителят на В и К инж.Славчо Славков. В момента екипи на дружеството заваряват местата на авариите ,до следващото предвижване на земните пластове и поредното късане на водопровода. Всеки ден върви една и съща процедура-заварки, пускане на вода,авария и отново заварки,разказва Славчо Славков.

Той каза, че за сега не са предвидени средства за ограничаване на свлачищните процеси поради това, че са активни и в голям периметър.

Търсим трайно решение на проблема, но засега такова няма, каза още Славков.

Ще припомним,че при поредната си визита в Кърджали министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова сподели,че и двете големи аварии тази година на магистралния водопровод на града са в следствие на свлачищни процеси. Докато тези процеси не с секнат е безсмислено да се наливат пари за тяхното овладяване, подчерта министърката.

Преди два дни също в Кърджали заместникът й Иван Аспарухов посочи, че в страната се наблюдават над 400 свлачища,за покриването на щетите, от които са нужни 870 млн.лева.

На заседание на Южен централен район за планиране бе отправена препоръка държавата да създаде национална структура за превенция на свлачищата, по подобие на бившите фирми за борба с ерозията.

Борбата със свлачищата бе изведна и като приоритет на общината от кмета Хасан Азис.

Георги Кулов  

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини