Летящи коли превземат небето над Европа

Летящата кола излиза от фантастичните книги и филми и каца в реалния живот. Словашката компания „Аеромобил“ е готова да пусне за масова продажба първия в света летящ автомобил още през 2017 г., съобщи телевизия Си Ен Ен. Във видеото на сайта на технологичния гигант се вижда как шестметровата ултралека (450 кг) двуместна кола се превръща в малък самолет след натискането на един бутон и разгъването на крилата (ширина 1,6 м). Излитането от равен терен става благодарение на мощния четирицилиндров бензинов двигател „Ротакс 912“, произведен специално за проекта в Австрия. Според създателите на колата тя може да прелети 700 км преди следващото зареждане. На земя развива до 160 км/ч, а във въздуха скоростта е до 200 км/ч.

„Прототипът е вече готов, но не е ясна точната му цена“, коментира изпълнителният директор на „Аеромобил“ Юрай Вацулик. Той се занимава с проекта още от 1990 г., а миналата година показа най-новата му версия във Виена. Вацулик обяви, че стойността на изобретението първоначално ще възлиза на стотици хиляди евро, но постепенно ще намалее.

Според плановете на „Аеромобил“, за да стане водач на летяща кола, кандидатът трябва да премине през специални курсове. Амбициозните идеи на компанията не спират дотук. Техническите инженери на базираната в Братислава фирма имат намерение да създадат четириместна летяща кола, а след това и безпилотна.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини