Хасан Азис: Най-голямата ни грижа сега са свлачищата

- Г-н Азис, водоподаването в района на Кърджали е възстановено. Има ли вече вода във всички домакинства и каква е обстановката в една от най-пострадалите области?

- Да, водоподаването от главния водопровод, който захранва Кърджали, Момчилград и около 40 села, беше възстановено. Би трябвало вече да има вода и в домакинствата. Очакваме резултатите от ВиК дружеството, които са отговорни за качеството на водата, която се подава на мрежата. Досега няма съобщения, които да казват, че водата не е годна.

- Как в училищата и в детските градини се справихте с липсата на питейна вода?
- Това беше по-голямото предизвикателство за нас, защото сигнала за прекъснатия водопровод получихме в неделя около обяд и в рамките на един следобед успяхме да направим организация с колегите от общината.

Не позволихме на нито една детска градина да прекъсне нормалната си работа. Още рано сутринта успяхме да снабдим всички детски градини с питейна вода, която е необходима за тях. В рамките на няколко часа снабдихме всички детски градини с големи бидони и осигурихме вода за битови нужди. Така нито една от 25-те детски градини, които са в общината, и 11-те, които са в града, не усетиха, че има проблем с водата. По същия начин и в училищата нямаше проблем. Нямаше прекъсване на учебния процес.

Има ли още селища, които все още нямат ток?
-
 След големия снеговалеж ние успяхме в рамките на 3 дни да осигурим достъп до всички населени места, с изключение на около 3 села от общо 117. Осигурен е достъп до всички главни пътища. Заради това се взе решение община Кърджали да не обявява бедствено положение.

След отварянето на пътищата по-големият проблем, с който се сблъскахме, беше електрозахранването. От 169 села, свързани към Електроразпределителното дружество ЕВН, до неделя бе осигурено 99% електроподаване. В момента без ток е село Кобиляне, за което сме осигурили генератор, другото е Велишане. Третото е Воловарци, където са паднали около 25 стълба и е нужно още време електрозахранването да бъде нормализирано.
- Имате ли свлачища, които са се активизирали последните дни?
- Да, снегът постави пред изпитание работата и ефективността на институциите и още повече опитността на ръководителите им. Самите снеговалежи поставиха пред нас няколко много важни проблема. От една страна беше снегът, от друга – електрозахранването. На трето място в бедствието беше водоснабдяването на населените места. После идва покачването на нивото на реките, на язовирите и активирането на свлачищните процеси. Всичко това се случва и в Кърджали. Сега ни е грижа за един язовир до Черешица.

Но най-голямата ни грижа са свлачищата. В момента те са най-много в община Кърджали. Застрашени са къщи в село Сипей, което стана много известно след пороите през февруари, един блок в квартал „Веселчане” и едно голямо свлачище близо до Кърджали. Но очакваме още активиране на свлачищни процеси. В очакване сме на добрата координация и подкрепата на държавата, за да може да се справим с предизвикателствата и изпитанията, които бедствията поставят пред местната власт и пред правителството.

Има ли застрашени жители на село Сипей?
-
 На всички семейства, за които експерти предложиха да бъдат изведени от застрашените домове, общината осигури места, където да бъдат настанени. Последно настанихме 2 семейства от село Сипей. Сега има още 3 къщи, за които чакаме експертното становище и при необходимост хората също ще бъдат настанени в общински жилища. Разбира се, това не може да продължава дълго. Пред нас остава голямата задача след спирането на свлачищните процеси да решим въпроса с високите подпочвени води, да се направят дренажите и да започне същинската работа с укрепването на свлачището в Сипей. Но това не е по силите и възможностите на местната власт. Независимо дали става въпрос за Кърджали или друга българска община. Голямото ни очакване е за адекватна и пълна подкрепа от страна на централната власт, за да може да се справим с тези бедствия.
- Каква е вашата оценка за комуникацията, която имахте с държавата в тези сериозни дни на изпитания?
- Вече имах възможност да кажа – добрата координация между институциите трябва да има конкретен резултат. Ако при бедствено положение, в което изпадна не цялата страна, а само няколко общини и при добра координация, която се изказва като крайна оценка, ако има общини, села и градове, които повече от 3 – 4 – 5 дни остават в плен на снега, означава, че институциите не са си свършили работата. Няма как да се дава добра оценка на работата на институциите при положение, че все още има села и градове, до които няма достъп, не се знае в какво положение са и няма нормален ритъм на работа в тези населени места.

Въпросите зададе Росица АНГЕЛОВА

Източник: Агенция Фокус

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини