Как снегът от божия благодат се превърна в наказание

Намесата на хеликоптери бе навременна и ефикасна

Ще направим курбан за мюсюлмани и християни .Много бедствия ни сполетяха от началото на годината.Вярвам,че Всевишния наказва тези, които най-много обича. Това заяви в пика на снежния ад в Родопите градоначалникът на Кърджали Хасан Азис.Той бе категоричен,че институциите не могат да си дават висока оценка, след като десетки села са без път,ток и вода повече от седмица.

 Мнозина днес си задават въпроса,защо снегът от няколко десетки сантиметра,който преди десетилетия бе определян като божи благодат за Родопите и носител на плодородие , днес се превърна  в бял ад за стотици хиляди планинци.

  Допитвания  сочат, че повечето кърджалийци например винят властите за това,че носят отговорност за сполетялото ги бедствие. Форумите изобилстват от спомени за времето,когато снегът носеше радост и берекет.

  Обилният снеговалеж бе прогнозиран. Можеше да се предполага, че властите ще са готови и мобилизирани. Първият гаф дойде от Областните пътни управления.Те не изкараха фирмите да чистят по време на снеговалежа. А и да бяха ги изкарали само щеше да се види тяхната немощ. Стара ,маломощна техника. Липса на роторни снегорини.Единствената такава машина в Смолянско била на трупчета, поради недостиг  на пари за акумулатор. На практика за 24 часа пътищата в Смолянско,Кърджалийско и Хасковско бяха напълно парализирани. Едва на 12 март, т.е. 6 дни след началото на снеговалежите републиканската пътна инфраструктура бе почистена. За общинската никой и не се наемаше да прогнозира.

При подобни снеговалежи в миналото са били необходими не повече от 24 часа, за да има връзка до населените места. Областните пътни управления обаче имаха снегорини, грейдери,фадроми, роторни снегорини, машини за разпръсване на пясък и луга. Сега тази техника е екзотика. Стига се до там, договори да се сключват с ... В и К фирми. Като стана дума за договори,прави впечатление , че  и държавната и местна власт мълчат. АПИ се ослушват за това,по какви критерии са наемали фирмите, бездействали на републиканската пътна мрежа. Общините пък си траят за своите контрагенти.

 В спомените ни изплуват времената когато в Хасково, Кърджали и Смолян имаше големи военни поделения с верижна техника. Мощните машини, въоръжени с гребла прокарваха път  до всяко населено място. Войската се включваше също да рине сняг..

Стопански ръководители с спомнят, как в община Кърджали е имало 80 кошари.И до всички тях се е проправял път за да се осигури храна на животните. Днес почти няма кошари.На малкото оцелели паднаха покривите и затиснаха животните.

След като много от пътищата бяха непроходими за седмица управляващите бяха стигнаха до извода ,че трябва да се увеличат сервитутните зони на шосетата, като дистанцията с горите се стане по-голяма. Лично премиерът Бойко Борисов изложи идеята на среща с градоначалници в Смолян.

  Премиерът препоръча също да се увеличи сервитутната зона около електропроводите с високо напрежение . Сега те се стопанисват от Енергийния системен оператор. В първата нощ от началото на снежговалежа 135 стълба бяха  прекършени. От тях 70 в Кърджалийско.Три подстанции в Източните Родопи и 4 в Смолянско излязоха от строя. Цялата Кърджалийска област за часове остана без ток. Селата на свещи бяха 280. В Смолянско достигнаха над 200,а в Хасковско 74.  Очакванията са най-рано на 25 март да се възстанои електрозахранването във всички населени места в планината.

Според говорителят на EVN Крум  Косев основната причина са паднали дървета, които късат електропроводите и прекършват стълбовете. Сервитутната зона около стълбовете , издигащи се в горските масиви се поддържа от частни фирми, с които EVN има договори. Явно обаче някой не си е свършил работата. Единственото решение за гористите Родопи е кабелите да минат под земя. От ЕVN заявяват че работят по въпроса. До тук вече са направили 20 % подземна мрежа. Целта им в скоро време тя да стане 25%. Оправдават се с ниските цени на тока,които не позволявали инвестиции в подземна инфраструктура.  Властите,както можеше да се очаква върнха топката към фирмата. Зам.-министър Николай Николов, каза ,че електроразпределителните дружества не правят инвестиции и това е причината за тежките аварии при обилния снеговалеж.

  Държавата поиска компенсации от мобилните оператори. Прекъснато електрозахранване остави стотици хиляди техни абонати без връзка. В Смолянско мрежите почти навсякъде излязоха извън строя. Сега МТел обаяви ,че ще компенсира абонатите си.Остава да научим как.

Проблемът с комуникациите обаче затрудни неимоверно действията на Кризисните щабове в областните и общински центрове.

  Мудността на властите пролича в чистенето на областните центрове. За Хасково и Кърджали бяха необходими четири дни. В Хасково за да извозят снега от централните улици,а в Кърджали просто за  да се стопи. В Смолян пък повикаха „Неволята“. И след като тя не дойде,както е в приказките в кв.“Устово“ гражданите със свои пари наеха багер и камион за си почистят улиците. Нищо,че са си плащали данъците редовно и, че общината е длъжна да го направи.

  Премиер,министри ,кметове се надпреварваха да хвалянт екипите на Пожарната и бившата гражданска защита.Не стана дума за това, че щатът на спасителите преди години бе свит а с това и техническият им ресурс. Добре,че в рязането на дърветата, затворили  пътища се включиха  и лесничеите.

  Екипите работиха на предела на силите си.Само в област Кърджали на телефона за спешни повиквания 112 бяха поучени 2356 сигнала за помощ. Но типично по нашенски имаше и такива, които се погавриха със спасителите си.  Като туристи от хижа в Смолянско, които заявиха на екип от Пожарната“Оставаме тук.Всичко си имаме.Благодарим,че ни отворихте пътя.!“

Не бяхме подготвени и за топенето на снеговете. Те активизираха отново свлачищата. На два пъти бе затворен пътя Смолян-Пловдив.  Сега огромна скална маса блокира шосето Асеновград Смолян. Свлачище остави пък без вода Кърджали. Екипът на „В и К „работи денонощно по аварията.Пред министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова бе поставен въпросът затова защо не се възобновят старите предприятия за борба с ерозията,които бяха закрити в първите години на прехода. Тя оповести,че се мисли за фонд,в който общините да кандидатстват при свлачищни процеси.

  В хроничния недоимък на кадри блестящо се справиха Центровете за спешна медицинска помощ. Работиха и болници без ток. При това без да допуснат тежки последици за пациентите си.

 Равносметката на едноседмичния ад бе пет жертви в Кърджалийско.За тях никой не говори.Няма и национален траур.

Сега на показ са героите: медици, спасители,огнеборци,войници и разбира се политиците. Идва ред и на наградите в светлените на прожекторите. Властта се опитва да се представи като победител на бедствието. Дали е така ще стане ясно наесен,когато идват избори. Тогава обществото ще даде оценка за това благодат или бедствие бе снежната седмица над Родопите.

Георги Кулов

Снимки:Мехмед Реджеб

            Георги Христов

             Щилияна Чакърова 

Снегът пречупи десетки стълбове
Постройки в Хасковско останаха без покрив
Смолян бе скован от снежния капан
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини