Само един километър водопровод и Кърджали няма да има проблем с водата

Кърджали може да се снабдява с вода от яз."Кърджали"

Само един километър нов водопровод и Кърджали няма да има проблем с водоснабдяването. Водата трябва да се доведе до Пречиствателната станция при Енчец от яз.”Кърджали”. Изследване,направено от тогавашното ХЕИ през 2006 г.е показало,че водата в яз.”Кърджали” е с по-добри качества от тази в яз.”Боровица. Това препоръчва бившият зам.-областен управител Начо Ковачев.

Според него магистралният водопровод от яз.”Боровица” е с дължина над 20 км,стар и амортизиран.Той ще продължи да аварира.Изследване на водата в двата язовира поръчано от областна администрация е показало,че с годините  водата в яз”Кърджали” се е избистрила от утайките от миннодобивните предприятия.Затова Ковачев предлага вместо да се ремонтира сегашният магистрален водопровод  да се направи връзка на Пречиствателната станция с яз.”Кърджали”.

  Стопански ръководител от Кърджали предлага друга идея.Трасетата на сегашния магистрален водопровод от яз.”Боровица” и промиления водопровод  от яз”Кърджали”в близост до града вървят един до друг на разстояние 100 м.Ако се изгради байпас с четири крана при криза в мрежата може да се пуска промишлена вода за хигиенни нужди.

 Рибарите пият от яз.”Кърджали”.Трябва да го използваме,единодушни са двамата кърджалийци.

Георги Кулов

Пречиствателната станция при Енчец
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини