Родопчанин следва завета на дедите си, дарява водопровод на земляците си

    Родопчанин следва завета на дедите си и осигурява вода на земляците си в нужда. Роденият в джебелското село Църквица предприемач и общественик Себахатин Гьокче поднови със собствени средства водопровода за село Мишевско. Доброто дело е продължение на хаира на дедите му. Родът на Себахатин имал четири водоизточника. През 1956 г. баща му Сали направил чешма в памет на прадядо му Азис. По –късно водоизточникът бил отстъпен за водоснабдяване на земляците. Семейството имало в своите имоти три каптажа, които през 1976 г. също били отстъпени за водохващане и снабдяване на Мишевско. От направата на водопровода до днес тръбите не са почиствани от В и К. Те са етернитови и са задръстени с коренища. Авариите са ежедневие. В резултат преминаващата през дебит е спаднал драстично. Жителите на Мишевско изпитвали хроничен недостиг на вода. През последните две години положението станало нетърпимо.

    Дебитът рязко намаля. Миналата година бяхме на режим. За Нова година нямаше капка вода, споделя кметът на Мишевско Асри Адем. Той разказва, че първо искали съдействие от общината, после писали до областна администрация. Представители на петдесет семейства се озовали на протест пред сградата на общинска администрация. Цялото село събрало подписка. Отговорът бил, че са нужни поне 200 000 лева за подновяване на водопровода.

    Ружди Яшар негодува, че властите остават безмълвни. Той разказва, че горните къщи по цели месеци са без вода. Жените недоволстват, защото не могат да въртят домакинствата.

    Вехби Сюлейман е още по-категоричен: Търсят ни само за избори. От 27 години обещават да се реши проблема с водоснабдяването и нищо. Болката е на всички. И на тези, които живеем постоянно тук, и на идващите през лятото.

    Видях, че хората изнемогват. Реших да помогна. Докарах техника. Купих тръби. Обърнах се към В и К - Кърджали за помощ. Оттам помогнаха със специалисти. Доставиха още тръби. От месец работим, това споделя Себахатин Гьокче.

    Подновяването на водопровода среща трудности. Работниците едва намират тръбите. Себахатин Гьокче е от тези, които сочи трасето. Влиза в изкопите с ботушите. Работи наравно със земляците си.

    Водопроводът се обновява на сектори, за да може да се пуска вода на хората от Мишевко.

    Първият етап на реконструкцията на водопровода обхваща почистването на водоизточниците и подновяването на тръбите до помпената станция, който е около километър. Той е напълно завършен. Правени са изкопи с дълбочина до 3 м. Вторият етап включва полагането на тръбите до селото. Участъкът е около 3 км. Налага се по инициатива на Себахатин Гьокче да бъде докарана верижна машина за прокарване на просека в гората. Гьокче поема всички разходи по заплащане на труда на хората, храната, осигуряването на техника.

    Преди ремонтните работи дебитът е бил около 15 куб.м.на ден. Сега е около 45 куб.м. При приключването им ще достигне до 65 куб.м. Това количество ще е напълно достатъчно за нуждите на местните жители и ще сложи край на водния режим.

    Себахатин Гьокче е категоричен, че до седмица строителните работи ще приключат и проблемът на земляците му ще бъде решен.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Na
      Naroda
      2 -1
      08:09, 16 окт 2017
      А ДПС да лапа парите на народа
    • 2
      Ке
      Келле баба
      0 -2
      16:16, 16 окт 2017
      В цял свят муслуманите имат имена Алиев, Рашидов ии други ов, само нашите тука като Индианци прякори. Гьокче не демек??
      Миналата година случайно се видях с едно гадже,любов имахме 82 година, беше Сюлейманова - сега ми даде визитка, Мутулкоч.???


      После се шегувах,, Айде мъж ти може да е Мутулкоч, ама ти си жена-- Мутулкоюн поне да е.
      • Ma
        MAAVI PARA
        1 0
        20:04, 16 окт 2017
        келле баби4ка какайъм анана гйоттен знаеш ли не демек мн. си тъп. Алиев , Рашидов СА САМО БГ.И НЕКОИ РУСКИ РЕСПУБЛИКИ , но това ве4е и в бг, се премахна., мутулко4 не вервам да е, по вероятно да е мутлуко4
    • 3
      Жо
      Жоро
      2 0
      19:59, 16 окт 2017
      Що не си е..ш майката ,целия свят е така,ти си боклук и л****
    Последни новини