Домашният социален патронаж в Кърджали отбелязва 40 години

На 19 март социалните работници в община Кърджали ще отбележат Световния ден за социална работа. Най-старата общинска структура в Кърджали е Домашен социален патронаж, която през тази година ще отбележи 40 години от своето създаване.
През далечната 1975 година първите обслужвани от него лица са 30. Днес броят им е 200. Това са хора, които не са в състояние сами да организират и задоволят своите жизнени подробности и нямат близки, които да се грижат за тях, лица с трайно намалена работоспособност над 72% и деца с увреждания.
Нуждаещите се могат да заявят и получат услуги, свързани с поддържане на личната им хигиена и хигиената в домовете им, битови услуги, като заплащане на ел. енергия и др. Оказва им се съдействие и при изготвяне на документи. Домашен социален патронаж в Кърджали предлага и транспортно обслужване на тежко болни лица и хора с увреждания, което извършва със собствен специализиран автомобил.
Храната, която се предоставя по домовете, се приготвя в собствена кухненска база, а транспортирането й става с три автомобила.

Общинската структура осъществява и други дейности, свързани със социалното обслужване на жителите на община Кърджали. През 2011 година, след 17 години прекъсване, към Патронажа бе отворена детска млечна кухня. Тя бе създадена като част от проект по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013. Детската млечна кухня предоставя храна на 130 деца от 6 до 3 години. Инструктор по хранене определя специализираното меню за най-малките.
В Звеното за услуги в домашна среда към Домашен социален патронаж работят пет домашни санитари, които обслужват осем потребители по домовете.
От август 2013г. в кухненския блок на Домашен социален патронаж се подготвя и раздава храната за 80 потребители на Обществената трапезария, която работи през зимата.
Персоналът в Домашен социален патронаж е от 28 човека, като в това число влизат социални работници, кухненски и обслужващ персонал.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини