Снежен ад и бяла смърт в Кърджалийско/обзор/

Истински героизъм проявиха спасители и медици в снежния ад

Кошмарна седмица преживяха жителите на Кърджалийска област след като на 6 и 7 март падна обилен сняг.Според данни на хидро-метереологичната обсерватория  в областния център снежната покривка в Кърджали  е достигнала 40 см.,а в една от най-засегнатите общини-Кирково не надвишаваше 70 см.Проблем се оказаха обаче преспите,които на места надхвърлиха метър и половина.Снегът за пореден път завари сногопочистващите фирми неподготвени.Те разполагаха с малко и немощни  машини, много от които аварираха още с излизането на пътя. В областта не се намери дори и един роторен снегорин. По стара традиция техниката не бе извадена по време на снеговалежа,а се чакаше снегът да спре. Така цялата пътна мрежа се оказа блокирана.За това спомогнаха и тежкотоварни камиони тръгнали въпреки предупрежденията за червен код без вериги. Още на 6 срещу 7 март бе блокиран пътя Кърджали-Хасково.Четири тира го парализираха.Стотина коли бяха принудени да буксуват ня място. Шофьори прекараха нощта в бензиностанцията на „Лукойл“ при Черноочене.

 Докато снегът валеше призваното да координира работата по снегопочистването Областно пътно управление спеше сладък зимен сън.Толкова сладък,че проспа пропадането на покрива на административната си сграда.Това костваше главата на шефа му  Орхан Ибрахим.

 Мокрият сняг не само затвори пътните артерии.Той остави без ток над 280 села в областта не за ден и два ,а за цели три дни. Дори и село Солище, което е само на три километра от Кърджали бедства четири дни без електрозахранване,вода,и път. Основната причина бяха скъсани електропроводи. В село Бял извор Ардинско,подстанцията излезе от строя. Най-тежка бе ситуацията в общините Ардино,Кирково и Черноочене. Докато в Черноочене получиха електрозахранване на третия ден в другите общини трябваше да чакат още толкова. Екипи на Енергийния системен оператор и електроразпределителното дружество EVN се опитваха да отстранят авариите, но често преспите бяха непреодолимо препятствие.

  Скъсаните проводници оставиха без захранване антените на мобилните оператори.На практика повечето общини в областта бяха лишени от мобилни комуникации.Критичната ситуация се усложни и от невъзможността в населените места без ток да бъдат зареждани мобилните телефони. Това затрудни неимоверно връзките на институциите призвани да се справят с последиците от природното бедствие.

  Властите се опитаха да реагират адекватно.Още на 7 март областният управител Илия Илиев свика Кризисния щаб, вкойто участват ръководителите на държавните институции.Бе обявено бедствено положение за територията на цялата област. На крак бяха вдигнати Пожарна,спасителни екипи,служителите на горските стопанства.Наличната техника обаче не позволяваше Кърджалийска област да се справи сама с бедствието.

  На 8 март в Международния ден на жената именно жена се намеси за да въведе ред.В Кърджали пристигна министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.Тя веднага се разпореди пътят Кърджали-Хасково да бъде затворен за движение , докато не бъде почистен за безопасно движение. Бе разпоредено седем роторни снегорина да се прехвърлят от Северна България на помощ на Кърджали. В следобедните часове шосето вече бе отворено.

  Снежната блокада нажежи телефоните на Центъра за спешни повиквания 112. Само за два дни Пожарна и спасителни екипи реагираха на 200 сигнала за кризисни ситуации. Най-често се налагаше разчистване на паднали дървета,за да се отвори възможност за работа на снегорините.

  Задействан бе и общинския кризисен щаб.Кметът Хасан Азис лично инспектираше отварянето на стария  път за Хасково през село Мост.  Целта бе бързото разчистване на общинските пътища и достъп до повече населени места в общината.

  Кметът на Момчилград Акиф Акиф също лично наблюдаваше снегопочистването. Той обяви, че до края на 9 март е отворена третокласната пътна мрежа в общината.

  Кметът на Кирково Сали Рамадан бе застигнат от бедствието на  път и блокиран за часове. Той бе в капан,като повечето си колеги.Разчиташе на Областния кризисен щаб.Поне две седмици ще са нужни да се справим, прогнозира Сали Рамадан.

 Бедстващия Ардино бе без комуникации.Кметът Ресми Мурад дори нямаше мобилна връзка. Основната му грижа бе състоянието на пациентите в общинската болница,останала без елзахранване.

На 9 март в Кърджали пристигна вече бившият министър на вътрешните работи Веселин Вучков. Той поиска пълен отчет за свършеното до момента.Ексминистърът даде висока оценка за действията на полиция и  Пожарна.Със себе си водеше шефът на националната служба „Пожарна и аварийна безопасност“ Никола Николов.Взе се решение да се повикат на помощ хеликоптери. Предложението дойде от областния управител Илия Илиев.

  На 10 март два хеликоптера на Министерството на отбраната се включиха в спасителните акции в помощ на болни хора-пациенти на хемодиализа,родилка,диабетици.За някой от тях намесата на летците се оказа животоспасяваща. Хеликоптер достави инсулин за осемдесет годишната баба Фатме Исмаил от ардинското село Брезен. Старицата бе отписана и обявена за починала. Спасителите не се отказаха да се борят за живота й и сега и предсказват още дълги години живот.

 Истинска битка се водеше за Ардино.Пътят бе пробит на 10 март вечерта.Първи в града се озоваха хуманитарни екипи на БЧК и народния представител Цвета Караянчева.Те доставиха храна и медикаменти.Караянчева осигури генератор за помпената станция на града,за да бъде възстановено водоснабдяването.

  На 11 март в Кърджали пристигнаха зам.-министрите на здравеопазването д-р Адам Персенски и д-р Ваньо Шарков.Те посетиха  Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали за изкажат своята благодарност за проявеното себеотрицание на неговия колектив по време на снежния ад. Двамата ръководители на здравното ведомство благодариха лично на медиците.

  По време на бествието екипите на центъра спасиха четири родилки,оказаха спешна помощ и на две деца.

Медици от ЦСМП осем часа пробиваха пъртина към село Орлица,Кирковско за да спасят бременна жена. Стоян Капсъзов пък се отзова на сигнал за блокирани туристи в хотел при Ябълковец.

  Отново себеотрицание проявиха семейството лекари д-р Ферхад Ахмед и съпругата му д-р  Филиз Абедин.   

Незабележим за медиите остана труда на служителите на горските стопанства,на лесничеите. Безпорен герой е старши лестничеят от Чорбаджийския участък Веселин Стоянов, който проправи път на медицински екип до кирковското село Орлица,за да бъде спасена родилка. Стоянов гази сняг до кръста и отряза десетки паднали дървета.

  Топящия се сняг държи на тръни жителите на областта и заради опасност от наводнения. МВР вече инспектира микроязовирите. От язовирите в каскада „Арда“ прелива яз.“Ивайловград“. Контролирано се изпуска яз.“Студен кладенец“. Все още метер има до преливния ръб на яз.“Кърджали“.

 80 училища в областта бяха затворени.  Областният управител призова кметовете да обявят дървена ваканция.  Децата се оказаха единствените доволни от снега.

 Кърджалийска област даде и три жертви. На три метра от автобусната спирка падна и замръзна Сабахатин Азис от село Горна Кула,Крумовградско.Л ипсата на мобилна връзка се оказала пагубна. Вчера сутринта бе намерен жител на село Бистроглед,Ардинско,покосен от бялата смърт в търсене на цигари.Гост на Ненково от Горни Воден,Асеновградско също бе открит мъртъв.Той си тръгнал във виелицата на 6 срещу 7 март и бе открит вкочанен до село Куцово.Шефът на Областната дирекция на МВР Венцислав Момчилов обяви,че още хора нямат връзка с близките си и изрази опасения, че може да има и други подобни случаи.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини