Хасан Азис: Не бива да се хвалим, когато цяла седмица има хора без път, ток и вода

Хасан Азис

Пътищата в община Кърджали са отворени. Нама населени места без достъп. Деведесет процента от селата са с възстановени електрозахранване. Работи се за пълно възстановяване на водоподаването,там където има помпени станции и сме зависими от тока. Това съобщи за журналисти кметът на Кърджали Хасан Азис.

Той подчерта, че общината се е справила с бедствието за три дни, без да се налага да обяви бедствено положение. Привлякохме навреме техника отвън и пробихме път до всички населени места, каза още градоначалникът.Той подчерта, че реакцията е била затруднена от големия брой населени места в общината-общо 117. Това е наложило и затваряне на училищата.Придвижването на учители, нуждата от елзахранване и хранителни продукти са натежали за обявявавен на дървена ваканция. Според кмета утре общината ще влезе в нормалния си ритъм.

Кметът отчете, че не е допуснат нито един случай на застрашаване на човешки живот. С приоритет са били болни на хемодиализа. Транспортирани са жени от Рудина и Охлювец, като в единия от случаите пъртината е проправена от общинска техника.

Кметът каза , че от тук нататък основна задача е справянето с последиците от топенето на снеговете. Активизират се отново свлачищата. Проблеми има при Сипей, Веселчане,Енчец. Готовите вече проекти за действие се налага да се актуализират.

Изготвена е информационна форма до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Нужни обаче са нови консултации на специалисти.Ще се кандидатства за средства и във фонд „Солидарност“ с общини от областите Смолян и Хасково, защото изискването е да се съберат общо проекти за 80 млн.лева.

Кметът каза, че управниците не бива да се хвалят, когато не са успели в рамките на три дни да е справят с бедствието. В областта вече седмица имаме села без ток, път и вода, подчерта Хасан Азис.

Кметът смята , че е дошло време да се направи общ курбан за мюсюлвмани и християни заради бедствията. Всевишният подлага на изпитания , този който обича най-много, отбеляза градоначалника.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини