В иракската армия бе създадена първата християнска бригада

В иракската армия бе създадена първата съставена изцяло от християни бригада за борба с ИДИЛ. Самата ИДИЛ прие клетвата за вярност на нигерийската Боко Харам.
Задачата на християнската бригада ще бъде да върне контрола над превзетите от "Ислямска държава" християнски градове и села в Ирак, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Новата бригада е под командването на правителството на иракската автономна област Кюрдистан, чиито бойци пешмерга играят основна роля в борбата срещу ИД. 

Новите войници преминаха в парад и скачаха през запалени гуми пред кюрдски и асирийски официални лица във Фишкабур, Северозападен Ирак, близо до границата със Сирия и Турция. 

Мнозинството иракски християни живееха в долината Ниневия, която обхваща района от столицата на Кюрдистан Ербил до втория по големина иракски град Мосул, превзет от ИД през юни. Напредването на джихадистите през август принуди десетки хиляди християни да напуснат домовете си.
 
"Около 600 християнски братя от долината Ниневия участваха в обучението - физическа подготовка, курсове по военна наука и стрелба. Всички участници са доброволци, те искат да освободят земята си от джихадистите и да я защитават", заяви командващият военната академия генерал Абу Бакр Исмаил. 

Останалите в Ирак християни през последните месеци се въоръжиха и образуваха няколко милиции, които не са подчинени на командването на бойците пешмерга, но са подкрепяни от Кюрдистан, отбелязва АФП. 

Боко Харам се закле във вярност на ИД

"Ислямска държава" прие клетвата за вярност на нигерийската ислямистка групировка Боко Харам, става ясно от аудиозапис, разпространен вчера в социалните мрежи. В записа говорителят на ИД Абу Мохамед ал Аднани заявява: 

"Съобщаваме ви добрата новина за експанзия на халифата в Западна Африка, защото халифът, бог да го пази, прие клетвата за вярност на нашите братя от сунитската група за проповед и джихад" (арабското име на Боко Харам), която в началото на март се закле във вярност на Ислямска държава, посочва АФП. 

ИД пред Международния наказателен съд 

Изстъпленията на групировката "Ислямска държава" в Близкия изток, включително срещу християни и други религиозни малцинства, са равносилни на престъпления срещу човечеството и техните извършители трябва да бъдат изправени пред Международния наказателен съд (МНС), заяви Европейският парламент в декларация, цитирана от Франс прес и БТА.
 
ИД "продължава да преследва, осакатява и убива, понякога по особено жесток и неописуем начин, членове на религиозни и етнически малцинства, журналисти, военнопленници или правозащитни активисти", се казва в декларацията.
 
 
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини