200 населени места все още са на тъмно

60 на сто от общинските пътища в Ардинско вече са проходими, увери се областният управител Илия Илиев, който разговаря на място с общинския кризисен щаб. Има достъп до Боровица, Брезен, Горно и Долно прахово, Светулка, Седларци, Сполука и други населени места, които бяха откъснати от света в продължение на шест дни.
Работи се усилено за пробив до Синчец и Гърбище, разчиства се съм Ахрянско, Дядовци и Кроячево, Любино и Латинка, Китница, Русалско, Сухово и Голобрад. Осигурена е необходимата снегопочистваща техника – багери, грейдери, фадроми. Роторна машина уширява пътя Кърджали-Ардино, който е изчистен до черно и е отворен за движение на всички видове МПС. От ръководството на община Ардино заявиха, че не се налага доставка на хранителни продукти в нито едно населено място, нито допълнителна снегопочистваща техника.

Около 200 населени места в региона все още са на тъмно. Около 100 служители но ЕСО /Енергийния системен оператор/ работят по ремонта на авариралия електропровод между Кърджали и Смолян, който захранва подстанцията в Ардино. На терен са и 10 екипа на ЕВН, които отстраняват повреди по вътрешната мрежа. Утре те ще бъдат удвоени. С тях вървят екипи на Горското с моторни резачки, за да извличат падналите клони и дървета, мобилизирани са и дървосекачи-доброволци.

Около 10 спешни повиквания за медицинска помощ са подадени днес в Областния кризисен щаб. В следобедните часове с верижни машини на Пожарната са доставени лекарства на 77-годишна жена с диагноза паркинсон от с. Голобрад и инсулин на 80-годишна от Долно Прахово. На два пъти лекарска помощ е получила жена със задух от Кроячево. 8-годишно дете от с. Секирка е поето от медиците, след като спасителите с АТВ са го превозили до линейката. В Паничково екипите са бродили километър в снега, за да стигнат до дома на 80-годишна болна жена.

С товарна кола на Пожарната бяха превозени 600 хляба до Крумовград.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини