Предупредиха за внезапни наводнения

Остава в сила бедственото положение в няколко населени места. Без ток и със затруднен достъп са десетки градове и села. Предупредиха за наводнения.
Обстановката е критична в областите Смолян, Кърджали, Пазарджик, Хасково. 

"Към момента 68 900 домакинства са без ток", каза председателят на КЕВР Светла Тодорова, предаде БГНЕС.

160 екипа работят на територията на най-засегнатите места. Възстановяват се стълбове и мрежи, инсталират се и агрегати, където е необходимо. 

Вече е възстановено електрозахранването в Мадан.
Единствено подстанция Ардино и седем електропровода в района все още не са захранени, съобщиха от електроенергийния системен оператор. 
Късно снощи беше възстановен токът във Велинград, Ракитово и Кирково. 

"Пети ден повече от 1500 души, от които 120 деца, в махалите по пътя към село Токачка, на 20 километра от Крумовград, са в бедствено положение", каза за БНР Джамал Мехмед от село Пашинци.

По думите му не е изпратена техника за почистване на пътя от републиканската пътна мрежа, махалите са без ток, хляб не е доставян от петък, храната и водата са на привършване.

С разпореждане на директора на ОД на МВР-Кърджали Венцислав Момчилов полицейските инспектори започват спешен преглед на всички микроязовири в областта във връзка с очакваното снеготопене. 

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес са възможни повишения на речните нива в цялата страна заради очакваните валежи от дъжд и сняг. Възможни са внезапни наводнения, предупреди Министерството на околната среда и водите. 

Водните количества в по-голяма част от страната са над праговете за високи води, а водното количество на река Марица при Свиленград е над прага за внимание. 

Днес и утре се очаква повишенията да продължат поради снеготопенето, високата почвена влага и оттичането на реките към устията им. Утре и в петък на места ще има превалявания, предимно от дъжд, над около 1500 м - сняг, с количества от 1 до 5-6 л/кв.м на ден.

Повишено е нивото на водите по реките Янтра, Русенски Лом, Айтоска, Чакърлийка, Господаревска, Русокастренска, Факийска, Ропотамо, Велека, Тунджа, Марица и Арда. 
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини