Свалиха имунитета на Станишев в Европейския парламент

ЕП уважи искането на евродепутата Сергей Станишев за свалянето на неговия имунитет, съобщиха БНР и БТА.
Евродепутатите гласуваха "за" минути преди 15 часа (б.вр.). Вотът не беше електронен, а с вдигане на ръка, така че няма данни за точния брой на гласовете на българските представители. 

На заседание на парламентарната комисия в понеделник Станишев е посочил пред колегите си, че в два последователни мандата като народен представител се е отказвал доброволно от имунитета си, за да бъде даден ход на делото срещу него. Той е добавил, че българската прокуратура е отправила към него предложение за извънсъдебно споразумение и за плащане на административна глоба. Станишев е отказал, тъй като държи да изчисти името си и българският съд да се произнесе по обвиненията срещу него. 

От пресофиса на евродепутата разпространиха писмено изявление, в което той заявява: 

"Поисках ускорена процедура, защото смятам, че не е редно Европейският парламент да става терен за развихряне на нашенски политически страсти. Със сигурност по този начин не допринасяме за авторитета на страната ни пред европейските институции. В България е добре известно, че делото срещу мен е политическо". 

В средата на ноември м.г. главният прокурор Сотир Цацаров настоя ЕП да свали имунитета на Сергей Станишев. 

След искането, лидерът на ПЕС сам изпрати писмо до председателя на Европарламента Мартин Шулц с молба по-бързо да свали имунитета му.

"Повече от четири години срещу мен се води разследване за „изгубени“ документи, започнато по чисто политически причини. Престои произнасяне на съда, но имунитетът ми е формална пречка за разглеждането на делото. За мен е важно бързо да получа достъп до правосъдие и да изчистя името си", написа Станишев. 

Срещу него се води дело за загубени секретни документи, съдържащи класифицирана информация, докато бе министър-преседател.
 
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини