Бизнесът поиска ограничаване на садките в язовира,пречат на туризма

Да се спре безразборното поставяне на садки в язовир”Кърджали”поискаха от областния управител Илия Илиев членове на Конфедерацията на рободателите и индустриалците в България от града.Те се аргументираха,че садките са разположени между двете зони за отдих при Енчец и Главатарци, като са иззели акваторията на техните заливи и не позволяват развитие на атракции като водни колела, лодки , джетове. Според членовете на КРИБ-Кърджали садките загрозяват язовира и отблъскват туристи.

  Представителите на бизнеса поставиха проблема пред губернатора по време на срещата им миналата седмица в комплекс „Меаца”, инициирана от председателя на КРИБ-Кърджали инж.Фахри Идриз.

  Областният управител Илия Илиев сподели, че от няколко дни се занимава с проблема. Той отбеляза,че в момента иска да върне на залива при Енчец статут на зона за отдих, отнет при неговите предшественици. Ще настоявам,там където има изградени хотели да няма садки. Това се отнася както за залива при Енчец, така и за Главатарци,категоричен бе губернаторът. Той изрази мнението, че сега рибовъдите ползват изградена от държавата инфраструктура за своя бизнес. Редно е те след като поставят садки да изградят своя инфраструктура. В двете зони трябва да има условия за водни колела, лодки и джетове, подчерта Илия Илиев. Той определи като напълно неприемливо да има садки, там където хората летуват. Ако ще развиваме туризъм природата трябва да бъде девствена, смята губернаторът.

   Председателят на КРИБ-Кърджали инж.Фахри Идриз изрази удовлетвореността на членовете на организацията, че областният управител поставя като приоритетен отрасъл в местната икономика туризма и е готов да съдейства за решаването на проблемите.Той изрази очакването казусът да бъде поставен пред Министерството на  екологията.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини