Учени: Високите дози парацетамол крият здравни рискове

Британски учени изследваха последствията от редовното и дългосрочно приемане на парацетамол, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Учените предупреждават за рисковете от продължителното приемане на високи дози парацетамол.

Парацетамол е най-продаваното болкоуспокоително в света.

Предлага се с различни названия - Doliprane, Efferalgan, Tylenol. Смятано е за по-безвредно в сравнение с нестероидните противовъзпалителни и опиатите, които също се предписват за облекчаване на болката.

Известно е, че прекалената употреба на парацетамол уврежда черния дроб. Сега учените анализирали резултатите от 7 изследвания и заключили, че за пациентите, които приемат високи дози парацетамол – 3 грама дневно, рискът от смърт може да достигне 63 процента.

Редовното приемане на парацетамол увеличава също риска от сърдечносъдови болести, който може да достигне 68 процента в случай, че се приемат над 15 таблетки седмично. Рискът от стомашно-чревни увреждания и проблеми с бъбреците също нараства при редовна употреба на парацетамол. Що се отнася до проблемите с бъбреците, рискът се удвоява в случай, че пациентът приеме над 500 грама парацетамол през живота си.

"Получените резултати разкриват, че действителният риск, свързан с приемането на парацетамол, е по-голям в сравнение с онова, което се смята от медицинската общност", отбелязаха учените под ръководството на проф. Филип Конахан от университета в Лийдс.

Резултатите от изследването са публикувани в Annals of The Rheumatic Diseases.

Източник: Vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини