Снегът блокира живота в Кърджалийска област

Затрупани с дебел сняг пътища, прекъснато електрозахранване, закъсали автомобили и непочистени улици – такава е картината в Кърджалийска област, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Най-тежка е ситуацията в общините Ардино, Кирково и Крумовград. Ардино обяви бедствено положение, а кметът на Кирково Сали Рамадан от часове не може да се добере до сградата на администрацията, за да го направи. "Закъсал съм на пътя с още над 20 автомобила, има спрял снегорин, който не чисти. В селищата на цялата община няма нито ток, нито вода, прекъснато е електрозахранването към подстанциите, помпените станции не работят. Републиканската пътна мрежа изобщо не е почистена", заяви Сали Рамадан по телефона. Той съобщи, че пътят за Гърция през ГКПП "Маказа-Нимфея" остава затворен, тъй като не е разчистен. Според него дори и седмица няма да е достатъчна за възстановяване след пораженията от снеговалежите.

Областният управител Илия Илиев заяви, че е задействан кризисният план, сформирани са екипи на Горското в 7-те общини, които заедно с работници от дърводобивните фирми разчистват множеството паднали по пътищата дървета. "Освен обявеното от снощи бедствено положение в Ардино, всеки момент и Крумовград ще бъде в такава ситуация, както и Кирково. На места в Крумовградско снегът е натрупал до 150 см преспи, в Ардино е над метър. Много е възможно за цялата област да бъде обявено бедствено положение", посочи Илиев. На кметовете е препоръчано да се обърнат за помощ към строителните фирми, които да се включат в разчистването на пътищата, тъй като ситуацията е крайно тежка. Областният управител очаква представител на EVN, който да информира за проблемите с електрозахранването, над 240 населени места останаха без ток, в Кърджали има леки сривове на отделни места. Около 10 са сигналите за паднали кабели, след които екипи на пожарните служби са обезопасили местата до пристигането на енергетиците.

Осем екипи на РД "Пожарна безопасност и защита на населението" в Кърджали и полицейски сили продължават да реагират на сигнали за произшествия вследствие на усложнената обстановка в областта, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР. За по-малко от денонощие над 60 са сигналите за помощ. Спасителни екипи на пожарната са транспортирали родилка от джебелско село до болницата в общинския център и болен на хемодиализа от село Ябълковец. Отстранено е било паднало дърво върху лек автомобил в Кърджали и разчистен съборен навес за животни в село Петлино. 26 са повикванията за паднали дървета по пътищата, обработени от екипи на пожарните служби в областта. Действията по разчистването продължават и към момента. През цялата нощ спасителите са реагирали на сигнали за закъсали автомобили по пътя Черноочене-Кърджали, в районите на селата Черна скала, Чилик, Рани лист, Чифлик, Вранско, край туристическия комплекс "Белите брези". От преспите са изтегляни леки, товарни автомобили и бусове. Полицията и днес отново предупреждава водачите да не предприемат пътувания в областта поради рискове от произшествия и аварийни ситуации.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини