Бизнесът и областният се срещнаха,разговаряха и се разбраха

Илия Илиев и Фахри Идриз

По настояване на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България-клон Кърджали областният управител Илия Илиев ще инициира обща среща на представителите на държавната и местна власт и бизнеса за съдбата на Водното огледало. Това обяви днес на среща с членовете на КРИБ губернаторът. Той гостува,зедно със заместниците си на работодателите и отговаря на техни въпроси,свързани с развитието на туризма, инфраструктурата, младежката заетост. Форумът се проведе в конферентната зала на комплекс „Меаца“.

В приветствието си председателят на КРИБ-Кърджали инж.Фахри Идриз отбеляза убеждението насвоите колеги, че че туристическата индустрия е най-необходимата, която ще изтласка икономиката ни към върхови постижения и съответно ще се превърне в основен поминък и генератор на индустриален растеж в област Кърджали. Благодарение на уникалността си:природа и климаат, местонахождение, архитектура, исторически обекти регионът има потенциала да се развие в целогодишна туристическка дестинация, каза още инж.Фахри Идриз. Той акцентира върху съдбата на Водното огледало, което според него е диамантена огърлица, която не използваме. Можем да рекламираме това съоръжение,като връзка по вода между два значими паметника на толерантността между кърджалийци :Старата джамия и Средновековния манастирски комплекс „Св.Йоан Предтеча“. В това отношение можем да бъдем еталон не само за страната , но и зад граница,категоричен е инж.Фахри Идриз. Колеги на инж.Фахри Идриз го подкрепиха, като поискаха не само да се намери решение за използването на Водното огледало, но и на неговите брегове. Постави се проблемът за подстъпите до водното съоръжение и облагородяването на двата бряга на Арда.

Ще инициирам среща между държавната , местната власт и бизнеса за стопанисването на новите обекти Водното огледало и парк „Арпезос Север“. Ще поканя освен кмета Хасан Азис и главният архитект Петя Назърова. Ще поискаме и присъствие на представител на Басейнова дирекция -Пловдив. В момента една от причините Водното огледало да не се ползва за атракци, като водни огледала, лодки и джетове са отвесните стени, при които няма пъдстъпи до водата. Така използването на атракциони е невъзможно. Има опасност за хората в тях.Те не само не могат да излязат от Водното огледало, но и не може да им се окаже помощ вътре в него, подчерта областния управител.Той посочи,че това е и причината Басейнова дирекция да отказва разрешителни за атракциони.

Проектът на водното огледало е изпълнен така както е зададен. Грешката е допусната още при проектирането. Сега се налага да търсим варианти за неговото приспособяване за нуждите на туризма, каза още губернаторът. Той посочи, че съоръжението вече има акт 16 и се стопанисва от общината. Без участието на кмета на Кърджали решение не може да се намери, отбеляза още Илия Илиев. Като пример за липса на проектанска прозорливост той отбляза това, че са направени саваци, а не е помислено за турбини, токът от, които можеше да служи за осветлението Кърджали.

Пак по настояване на КРИБ областният управител оповести, че ще инициира и среща с ръководствата на Филиала на Пловдивския университет „Любен Каравелов“,на Земеделския колеж и на филиала на Минно-геоложкия университет „Св.Иван Рилски“ ,както и на професионалните гимназии. Бизнесът настоява за специалности съобразени с нуждите му като например автомонтьори и елтехници на товарни камиони и автобуси.

Поставен бе и въпросът за програми за младежка заетост, които да задържат младите хора в града.
Вече е отворена една такава програма , финансирана през новия програмен период. Тя се отнася за млади хора до 29 години, сподели Илия Илиев.Поема се заплащането и осигуровките. След приключването на чиракуването във съответната фирма, младите хора остават,само ако работодателя е доволен от тях.

Пак с евросредства се финансира програмата „Старт в кариерата“. При нея млади хора до 29 години могат да придобиват административен опит в продължение на 9 месеца в държавни учреждения.

Сред повдигнатите въпроси ,бе рехабилитацията на пътната мрежа в областта, ограничаването на садковите стопанства в язовир „Кърджали“,отварянето на ГКПП „Маказа-Нимфея“ за автобуси.

За решаването на демографския срив и миграционните процеси е необходима положителна воля, ефективни и работещи на еднаква скорост институции. Имаме ясна цел и ,ако с направи добро планиране винаги ще имаме успешен финал. Трябва да си вярваме и да имаме воля и решимост за решаване на всички проблеми с обединени усилия. С това домакинът Фахри Идриз обобщи резултатите от срещата.

Това съобщиха за Кърджали бг вести от КРИБ-Кърджали

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини