В „Езиковата“ изграждат „Съвременна училища библиотека”

Езиковата гимназия в областния град е единствената одобрена образователна институция в Южна България, спечелила проект за създаване на „Съвременна училища библиотека”. Това е повод за радост, защото е поредният добър пример за ползотворното сътрудничество между ръководството на Гимназията и Училищното настоятелство. Проектът е насочен към подобряване на условията за достъп до информация на младите хора и се реализира с подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи“, по програма „Знания за успех” и се осъществява с финансовата подкрепа на SAB LAB България .

Проектът „Съвременна училища библиотека” е насочен към модернизиране, естетизиране и обновяване на помещението и книжния фонд на училищната библиотека. Тя ще се превърне както в интегриращ център за новоприетите ученици от випуск 8. клас, така и в образователен корпус за останалите възпитаници на ГПЧЕ „Христо Ботев”, които желаят да повишат и развият езиковите си умения на чужд език, като с това отговорят на съвременните изисквания за кариерно развитие и реализация.

Предвидените дейности по проекта включват не само обновяване на книжния фонд, но и създаване на електронен каталог на книгите и филмотека. В обновената библиотека ще има възможност за провеждането на литературни четения на английски, немски и френски език. В него активно ще се включат двете доброволки в Гимназията германката Макси-Софи Шик и американката Никол Пилар, които ще провеждат заниманията си с учениците от 8. клас в модерната училищна библиотека.

С развиването на дейностите ще се даде шанс и на родителите на участниците в проекта да участват съвместно с децата си в процеса на интеграция и опознаване на родното и чуждото езиково богатство, като с това се засили връзката им с училището.

В реализацията на проект „Съвременна училища библиотека” ще се включат и учители по история и цивилизация, български език и литература от ГПЧЕ „Христо Ботев”. Ще бъдат поканени и педагогически кадри от други училища в региона и предствители на РИО- Кърджали, Община Кърджали, на местната Регионална библиотека и ще се създаде добра база за сътрудничество между различните образователни, обществени и културни институции.

С тази инициатива ние, ботевци, доказваме, че технологиите могат да бъдат в полза на подрастващите по пътя им към познанието. С наличния ресурс и модернизираната база на училищната библиотека, ученици и учители ще работят успешно както за усвояването на книжовните норми и литературния канон по български език и литература, така и в прилагането на интерактивни методи на работа по чужди езици, които се преподават в гимназията.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини