Турция строи тунел под Босфора

Мегапроект за изграждането на триетажен тунел под Босфора за връзка между европейската и азиатската части на Турция е представен днес от премиера Ахмет Давутоглу, пишат турските медии.
Новата връзка значително ще облекчи кошмарния автотрафик в Истанбул и този по мостовете над Босфора. През тунела ще преминават както автомобили от всякакъв вид, така и релсов транспорт, поради което държавата се е отказала да строи два отделни подводни коридори. Инвестицията е в размер на 3,5 млрд. долара. В строителната фаза ще работят 2800 души, а в оперативната - 800.
Проектът е първият в света, който обединява в едно различните превозни средства, отбелязват медиите. По първото и третото нива на тръбата ще преминават леки и тежкотоварни автомобили, а междинното е предвидено за метро-влаковете. Прогнозите са, че тунелът ще бъде ползван от 120 хиляди превозни средства дневно. Така разстоянието от 16 150 м между кръстовището на магистрала Хасдал до другото - на Джамлък в Умрание, ще бъде сведено до 14 мин. през новия триетажен тунел.
Планирано е изграждането на ос между главните магистрали с директен достъп до трите летища на Истанбул. Експресната линия на метрото с дължина 31 хил. м между Инджирли и Соутлучешме ще поема всеки ден по 1,5 милиона пътници от 14 метростанции в рамките на 40 минути. Деветте релсови линии в тръбата ще превозват дневно по 6,5 милиона пътници. Диаметърът на тръбата е 18,80 м, а дълбочина - 110 м под морската повърхност.
Премиерът Ахмет Давутоглу постави задача на строителите да завършат мегатунела до 2020 година.

Източник: http://www.novini.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини