АБВ Кърджали се разграничава от парламентарната си група за дълга

ДО
ЧЛЕНОВЕТЕ
НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ
НА ПП АБВ

П О З И Ц И Я
на Общински съвет на ПП АБВ-Кърджали

Относно: Участието на ПГ на ПП АБВ в гласуването на 25.02.2015 г. за поемане на външен държавен дълг.

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ,
След близо едноседмични дебати, след категорично изразена позиция на несъгласие от ръководството на ПП АБВ, и след прието решение на Националния съвет, а впоследствие и на Изпълнителния съвет на ПП АБВ за неподкрепа на поемането на 16 милиарден държавен дълг, на 25.02.т.г. „честната дума в 12 без 5” на финансовия министър за неусвояване на 2 милиарда лева се оказа достатъчна за формирането на позицията на ПГ на ПП АБВ.
Членовете и симпатизантите на партията са смутени и разколебани. Народните представители на ПП АБВ им дължат отговори на някои въпроси:
1. До колко е валидно личното обещание на финансовия министър срещу приетото легитимно решение на Министерския съвет?
2. Каква тежест ще има обещанието на финансовия министър, ако в бъдеще то се размине с политическото решение на ПП ГЕРБ като мандатоносител?
3. Ако в следващите месеци по различни причини финансовият министър вече не се казва Горанов, то обещанието му ще остане ли обвързващо и за следващия министър?
4. На основата на каква форсмажорна експертиза и разчети народните представители на ПП АБВ приеха уверението на финансовия министър за възможност да не се усвоят 2 млрд. лева? А защо не 1 млрд. лева или 3 млрд. лева?
5. Народните представители от ПП АБВ направиха ли опит предварително да потърсят мнението на избирателите си по дискутираната тема?
6. Ще се счита ли за приемливо партийно поведение, ако някоя общинска структура повтори прецедента и по свое съображение не изпълни решение на Изпълнителния съвет или Националния съвет?
И поредица от подобни въпроси.
Общинският съвет на ПП АБВ – Кърджали счита, че парламентарната група на ПП АБВ наруши недопустимо процедурата, разписана в устава на ПП АБВ, а и неписаните правила в партийно-политическата практика. Парламентарната група е функция и изпълнител на решенията на легитимно избраните партийни органи. Колективният орган, който е взел политическото решение, той има правото и носи политическата отговорност да го преразгледа и промени.
В тази връзка Общинският съвет на ПП АБВ – Кърджали счита, че е наложително свикването на разширено заседание на Националния съвет на ПП АБВ за анализ на организационното състояние на партията.
Общинският съвет на ПП АБВ – Кърджали, като оценя високо моралния акт на оставката призовава председателя на партията г-н Георги Първанов (Президент 2002 – 2012 г. на Р България) да преосмисли решението си и не подава оставка, заради членовете и симпатизантите, които подкрепят каузата на ПП АБВ.
Пресцентър АБВ Кърджали 26.02.2015 г.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини