Трето посещение на американски дипломат в "Езиковата"

„Очарован съм от познанията на вашите възпитаници. Имате прекрасно училище…” – това бяха само част от суперлативите за англоговорящата общност в ГПЧЕ „Христо Ботев”
Негово превъзходителство Брус Бъртън – зам.-посланик на САЩ в България, пристигна на официално посещение в ГПЧЕ „Христо Ботев” по покана на Дружеството „Приятели на САЩ” – Кърджали. Инициативата е посветена на четвъртвековния юбилей на „Приятели на САЩ” с ръководител госпожа Валя Иванова.
Официалните лица, сред които бе и културното аташе на посолството – г-жа Тами Палчиков, бяха посрещнати от почетния шпалир на гвардейците от Първия ученически гвардейски отряд, а по стара българска традиция момичета, облечени в народни носии, поднесоха хляб и сол за „Добре дошли!”
Срещата бе открита от Директора на Гимназията госпожа Йорданка Чавдарова, която изрази задоволство от посещението на дипломат Бъртън и сподели, че това е трета официална визита на американски посланици и е знак на уважение към единствената езикова гимназия на територията на област Кърджали. Госпожа Чавдарова припомни, че в училището има изградено над 20-годишно партньорство в работата с доброволци по различни международни програми и учениците имат възможност да опознаят не само лингвистиката в детайли, но успяват да разширят познанията си по отношение на традиции и културно многообразие. Тя поздрави и доброволката Никол Пилар, която с работата си печели симпатиите както на учениците, така и на колегията в гимназията. Особен чар внесе и специалният подарък – американски таралеж, връчен от дипломат Брус Бъртън, за обогатяване на колекцията от сувенири – таралежи, които са част от символиката на гимназията.
Огромна мартеница с родопски чан и цветна вълна, впечатли гостите от американското посолство. С пожелания за здраве и сполука госпожа Чавдарова обясни, че този дар е ръчно изработен от ученици по проект „Успех”, с ръководител Мария Митрева, а фланелки с логото на училището остават още един спомен от днешната визита.
С българска ръченица и фолклорни ритми бяха отправени поредните поздравления към височайшите гости. Момичетата от танцовата формация по проект „Успех” потопиха всички присъстващи в магията на неравноделни тактове и феерия от звуци и танци.Точно когато стихнаха аплодисментите се чу звън на китара, ритъм и…Джанис Харингтън предизвика взрив от аплодисменти след думите, изречени на български: „Благодаря Ви! Прекрасни сте!”. Така ботевци посрещнаха джаз изпълнителката Джанис Харингтън и китаристът Дилън Вон, а те направиха незабравим подарък на младежите, присъстващи на спектакъла като взривиха препълнената зала на ГПЧЕ „Христо Ботев”. Спонтанно, ученичката от 11. клас, Златина Точкова се присъедини към дуета на Джанис и Дилън и показа, че може прекрасно да пее.
Джаз, госпъл, рокендрол, ръченица, смях и танци … Публиката бе участник в един незабравим спектакъл, който ще се помни дълго. Гостите посетиха и учебни часове по английски език и останаха очаровани от познанията на възпитаниците на ГПЧЕ „Христо Ботев” и от грижите на ръководството на Гимназията за създадените прекрасни условия на работа.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини