Славейковци раздадоха „Даскеер”-и за 14-ти път

Ученическият парламент при СОУ „Петко Рачов Славейков” за 14-та поредна година организира церемонията по връчване на наградите за учители „Даскеер”. Младежите за пореден път вложиха сърцето и душата си, артистичните и певческите си умения, креативността и изобретателността си, за да зарадват своите учители.

В началото водещите Стиляна от 9б клас и Димитър от 12а споделиха с присъстващите текста на добилата широка популярност в социалните мрежи публикация „За българския учител... Шапки долу!”, с която изразиха своето преклонение пред призванието и професията на учителя. Още в началото славейковци споделиха, че тази година са си поставили задачата да бъдат весели и оптимистични, но най-вече задружни. Пъстра палитра от ученици с големи сърца на различна възраст излезе на сцената в двучасовото шоу, което предизвика водопад от емоции.
Още в началото водещите поканиха на сцената „своя най-добър приятел” директора Милко Багдасаров, който ги поздрави за продължаването на традицията „Даскеер” и им пожела успех.
След края на сериозната част обявиха началото на приказката, която всяка година разказват и която макар и поднесена шеговито, винаги е израз на възхищение и уважение пред преподавателите им. Годината е 2065-та и едни обикновени хора на преклонна възраст си спомнят за Даскеер-ите през 2015-та. Скечовете с Гошо и Пена на няколко пъти разсмяха публиката в препълнената зала на Дома на културата и показаха актьорските заложби на Йоан от 11а и Анита от 10а клас.
Не беше пропуснат и прекия учебен процес с пресъздаването на час по математика. Скеч за пътуването на голяма ученици до Европейския парламент в Страсбург само преди месец също развълнува публиката. Най-много смях предизвикаха актьорските превъплъщения в скеча „Среща”, който трябва да бъде гледан, не може да се разкаже и от най-добрия оратор.
За приповдигнатото настроение на публиката имаше множество изпълнения. Ръченица изиграха малчуганите от ІІе клас с хореограф г-жа Анета Визева, ансамбъл „Родопея” с ръководители Димитър Кондиков и Петя Пелтекова, група за модерни танци при СОУ „Петко Рачов Славейков” и двойката Самуил и Мануела от школата при ОДК – Кърджали с ръководител Нина Тодорова. Формация от момичета от 9 до 11 клас взриви публиката с танца си, започнал с дайчово хоро в народни носии и се превърнал в латино във втората си половина. Елица и Есра изпълниха своя авторска песен на английски език с две китари, а Марио от 11а също с китара изпя изключително въздействащо песента „Бягство”. Сборна формация от момичета и момчета разтанцува публиката с нашумялата песен “Counting Stars”, а Любомир и Алекс от 10а клас развълнуваха всички със „Светът е за двама”.
Но всичко това е просто съпътстваща програма на основното за вечерта – награждаването на най-заслужилите учители по предмети, определени от предварително проведена анкета в класовете от V до ХІІ-ти. Победителите по предмети са: Минка Иванова за „Български език и литература”, Христо Христов за „Чужди езици”, Пепа Тодорова за „Математика”, Ивайло Щерев – „Информатика”, Галина Стефанова – „История и цивилизация”, Милка Белева – „География и икономика”, Росица Тодорова – „Физика и астрономия”, Пепа Тонева – „Химия и опазване на околната среда”, Стойчо Тодоров – „Биология и здравно образование”, Петя Иванова – „Физкултура и спорт”, Кирил Кирев – „Музика”, Недим Мустафа - „Изобразително изкуство”.
Освен наградите по предмети славейковци всяка година определят и специални награди, които често са по-очаквани и желани. За най-добър начален учител бе обявена Елена Желязкова. За най-деен учител с перфектна имитация на него самия от страна на водещия Димитър бе награден историкът Димитър Димов. За най-забавен бе определен географикът Месут Али, а за любим учител за поредна година наградата грабна Венелин Башев – също учител по география. За най-секси учители тази година наградите бяха две – за мъж и жена. Закономерно те бяха връчени на младите преподаватели по английски език Цветана Лафчиева и Христо Христов.
Безспорно най-силният момент в целия многопластов „Даскеер” бе награждаването на учител за пример. Бейхан от 10г изпълни песента “Hall of Fame” и разказа какво за него е учител за пример – „човек, който се движи между безброй бойни полета само с леки наранявания, който оставя всичките си проблеми вкъщи и тогава идва на работа, който се справя с битките на своите ученици и своите собствени”. Такъв учител е Христина Стайкова. По стечение на обстоятелствата 24 февруари е и рожденият ден на младата преподавателка. След обявяването на името й всички участници изпълниха сцената и изпяха Happy Birthday, а публиката спонтанно се изправи на крака. Сълзи изпълниха очите и на най-коравите зрители. Христина Стайкова се върна в словото си към годините, в които самата тя е била ученичка в „Славейков” и пожела на всички светът да чуе имената им, защото го заслужават.
Последва награждаване на най-добрите дванадесетокласници по предмети, което в последните години също се превърна в традиция. Иван Герганов отнесе наградата по математика благодарение на многобройните си постижения, които скоро нито един абитуриент от Кърджали вероятно няма да може да достигне, но и специалната награда като председател на Ученическия парламент. Сцената на „Даскеер”-ите традиционно е мястото, на което се предава властта. Така Иван Герганов предаде символа на УП – медальона бухалче на новия председател Тодор Иванов от 10а клас.
Тодор благодари за доверието и обяви, че всички приходи от билетите за тържеството ще бъдат внесени по сметката за лечението на г-жа Христина Стайкова. Покани всички свои съученици на сцената и им благодари за отдадеността и приноса към прекрасната церемония. С искрящата от светлини торта и химна „Шампиони” славейковци завършиха своята приказка и обещаха догодина нова, още по-добра.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини