Кърджалийци пяха и танцуваха госпъл с Джанис Харингтън

Владетелката на афроамериканската музика Джанис Харингтън даде урок на кърджалийци по госпъл пеене и стъпки.  Утвърдената изпълнителка на джаз,блус,госпъл омагьоса публиката в Дома на културата в концерт, който бе определен като короната на месеца на САЩ в Кърджали, организиран от дружеството „Приятели на САЩ”. Концертът на Джанис съвпада и с месеца на афро-авмериканската култура, който се отбелязва в Америка.

  Тук сме да отпразнуваме заедно 25 години от създаването на Дружеството „ Приятели на САЩ”.Пред вас ще свирят и пеят Джанис Харингтън и Дилън Вон, които са много прочути. Радваме се ,че ги доведохме в Кърджали. Това каза в приветствието си към публиката зам.-посланик Брус Бъртън. Той сподели, че американските музиканти са много щастливи да представят творчеството си в Кърджали. Благодари на председателката на Дружество „Приятели на САЩ „Валентина Иванова за поканата. Той подчерта, че членовете на дружеството са направили много за популяризирането на американската история и култура.

   Джанис сподели, че е горда афроамериканка. В ХІХ век принцове,крале,принцеси от Африка са били продавани в Америка на пазарите за роби за по 5 долара. Сега техните потомци са щастливи със свободата си. Те тачат делото на Мартин Лутър Кинг. Горда съм с президента Барак Обама. Ние ще победим дискриминацията, зарече се Джанис. Тя каза,че ние можем добре да разберем афроамериканците, след като сме живели в тоталитарно общество.

  Джанис стартира с композиция на Дюк Елинктън, припомни най-доброто от Джордж Гершуин и за финал се отдаде на творчеството на Томас Дорси. Дорси е баща на госпъла ,който е неразделна част от службите в баптистката църква в Америка, към която принадлежи и Джанис. Тя има издаден албум с госпъл композиции под наслов „My God is real”.

  Джанис разпя кърджалийци и ги вдигна на крака с госпъл изпълненията си.Тя завърши концерта с подкрепата на госпъл хор от местни последователи.

 Седемдесет и три годишната Джанис,която е майка на пет деца,19 внуци и 4 правнуци покори кърджалийци с гласа и енергията си.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини