България осъдена заради нападението на ”Атака” пред джамия "Баня башъ"

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България заради действията на депутати от "Атака" пред столичната джамия "Баня башъ" през 2011 г.
Тогава лидерът на партията Волен Сидеров и още няколко националисти нападнаха молещите се мюсюлмани с искане шумът от колоните на храма да бъде намален и запалиха молитвените им килимчета. Стигна се до бой.

Делото в ЕСЧП срещу действията на българсксите власти беше заведено от Вели Караахмед. Съдът преценява, че жалбоподателят следва да бъде обезщетен с 3000 евро за неимуществени вреди и с 4668 евро за разности по делото, предаде БТА. 

Магистратите в Страсбург отхвърлят становището на българските власти, според които активистите на "Атака" "не са преминали изискуемия минимум на грубост, така че това да доведе до нарушаване на правото". 

Европейския съд обаче се позовава на конвенцията за защита на основните права и човешките свободи повелява всеки да има правото на свободно вероизповедание, без дискриминация по пол, раса, етническа принадлежност. 

В присъдата е отбелязано, че заради сблъсъците пред джамията са били образувани три досъдебни производства, като две от тях са били прекратени без повдигане на обвинения, а седмина са били подведени под отговорност по третото, без досега да е ясно дали са били изправени пред съда. 

Отчита се, че градският прокурор на София по това време (Николай Кокинов - б-р.) също е открил следствие, от което досега също няма резултат.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини