5000 тона еко бомби цъкат в страната, някой от тях в Кърджали

Близо 5 000 тона негодни за употреба пестициди се съхраняват в складове на територията на цяла България, съобщава електронното издание на в. „24 часа".

Унищожаването на химикалите, които крият рискове за природата и са опасни за хората, трябва да започне през тази година и ще бъде финансирано от швейцарското правителство.

Две години е продължила инвентаризацията на негодните за употреба пестициди в цялата страна. Идентифицирани са складовете, количествата и собствениците на опасните химикали.

Експертите на екоминистерството са проверили 288 склада, в които от години се съхраняват общо 4918 тона пестициди.

Складове има в цялата страна, а най-големите количества са в областите Велико Търново, Пловдив, Ямбол, Враца и Кърджали.

Над 300 тона препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност се намират в склад край Враца, в местността „Пискавец", придобит от частна фирма. Отровните субстанции се съхраняват там от десетилетия.

„Нас ни притеснява, че имаме тази бомба със закъснител, при природно бедствие евентуално може да навреди сериозно на екологията, но проблемът не е в нас, а в органите, които са събирали тези пестициди и са ги оставили на самотек", обясни собственикът на фирмата Евгени Ралчев.

Опасните препарати са били собственост на бившите ТКЗС-та в региона и с министерска заповед между 1994 г. и 1996 г. са пренасочени към тази база. Собственикът на потенциалната бомба няма никакви права над нея, а само задължения - да я охранява и да я обезопаси.

Екологична бомба със закъснител е заложена и в землището на смолянското село Търън. В сграда, наричана от местните „Отровителя", са складирани 15 тона пестициди от бившите ТКСЗ-та от областта.

„Има и течни препарати - имаше 2-3 варела по 200-300 литра, които в течение на времето прогизнаха и затова сме го третирали с хидратна вар, за да може поне да не влиза в почвата надолу", обясни кметът на село Търън Явор Говедаров.

Хората от близките къщи се страхуват за здравето си.
„Дори се усеща, когато са отворени прозорците, вътре в стаите влиза. Аз имам малко дете и изобщо не ми е приятно да диша тази отрова." - разказа местната жителка Александра Бозова.

В област Смолян има още два подобни склада, в които се държат над 70 тона опасни или негодни пестициди. Според европейския опит най-ефективният начин за окончателното обезвреждане е изгарянето.

„Там, където има най-големи обеми, те ще бъдат първо обезвредени, след което ще бъдат поетапно обезвредени и останалите." - посочи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

С помощ от швейцарското правителство от 23 милиона франка пестицидите ще бъдат преопаковани, транспортирани и обезвредени.

Проектът започва тази година с избора на изпълнител. Плановете са до 2019 г. всички опасни пестициди да бъдат унищожени извън България, в някоя от страните от Европейския съюз. Дотогава отговорност за съхранението и обезопасяването им носят собствениците - държавни, общински и частни фирми.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини