Филмът „Дякон Левски” събра зрители от няколко поколения

В препълнена с хора от различни поколения зала на Дома на културата снощи мина прожекцията на филма „Дякон Левски”. Финалът на лентата бе посрещнат от много аплодисменти.
Дни след официалната премиера в София, Кърджали е сред първите градове в страната, където бе представен новият филм за Апостола. Филмът и част от неговия екип гостуваха по покана на кмета инж.Хасан Азис.
Сред зрителите бяха областниат управител Илия Илиев, кметът инж. Хасан Азис и неговите заместници, зам.–директорът на ОД на МВР Кърджали Боян Кехайов, отец Петър Гарена, директори на учебни заведения и културни институции.
След прожекцията се състоя и среща с режисьора Максим Генчев, продуцента д-р Златина Филипова, Симеон Филипов, който играе малкият В. Левски, актьорите от кърджалийския театър- Якуб Бахар, Мехмед Билял, Димо Димов, Атанас Атанасов, Динко Ковачев, Тезджан Ферад, които също участват в снимките.
Режисьорът благодари на кмета за съдействието Гвардейският отряд да представи танца „Безсмъртие” в НДК преди премиерата на „Дякон Левски”.„Това беше изключителен момент, благодаря ви, г-н Азис, от името на целия творчески екип. Вие бяхте единственият кмет в страната, който ни удостои лично с вниманието си”, подчерта Максим Генчев и оцени високо играта на актьорите от Кърджали.
Кметът на Кърджали инж.Хасан Азис поздрави екипа за смелостта да създадат филм за живота на един от най-великите българи. „Голямо творческо предизвикателство е да създадеш идеала на българския народ за свобода-Левски”, каза градоначалникът и изрази увереност, че филмът „Дякон Левски” ще бъде макар и малка стъпка в пътуването на безсмъртието на Апостола. Инж. Азис подари на създателите на филма пано с ахат от Родопите и албум ”Старият Кърджали”, като символ на твърдостта и силата на хората от този край, богат с хилядолетната си история и културно наследство. Кметът обяви, че филмът ще бъде прожектиран още няколко пъти в залата на кърджалийския театър.
Филмът „Дякон Левски” води зрителите през живота на Апостола – от детските години до героичния му край. Ролята на Апостола изпълнят актьорите Веселин Плачков и Симеон Филипов, които представят Левски в различни възрасти. Музиката е на „Исихия“.
Образът на Васил Левски оживява в нова интерпретация, различна от досегашната портретна представа – жив и емоционален, едновременно човек и светец. В изразните му средства се редуват магически историзъм и почти документална стилистика, отбелязват от продукцията.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини