Радост за малките художници от инициативата Месец на Америка

В сряда вечер в Дома на културата бе открита изложба с рисунки от конкурса за илюстрация на книгата „Графиня Лък“, написана от кърджалийската писателка Петя Караколева. Участниците в двете арт работилници, проведени през месец януари в село Стремци и в Керимовата къща в Кърджали се събраха, за да научат имената на наградените. Професионалното жури от Дружеството на художниците в състав Владимир Чукич, Хари Атанасов и Емил Пенчев, присъди три специални награди, които отидоха при Деница Духленска и Иван Бечев от СОУ „Вл. Димитров-Майстора” и при Анна Пенчева от СОУ „П.Р.Славейков”. Валентина Иванова, председател на Дружество „Приятели на САЩ”, връчи на тримата първенци награди от Посолството на САЩ. Художничката Пенка Атанасова пък даде седем поощрителни награди от името на Арт галерия „Дар” - на Никол Петрова и Александра Русева от СОУ „Отец Паисий”, Деря Бекир и Йоан Митев от СОУ „П.Р.Славейков” и на участниците от ОУ „СвСвКирил и Методий” в село Стремци: Илкнур Расим, Есра Лютви и Севда Расим.
Проявата е част от програмата на Месеца на Америка в Кърджали, организиран от Дружество „Приятели на САЩ“, Посолството на САЩ и община Кърджали. Двете арт работилници бяха подпомогнати от фирмите „Халоила“, „Френдс“, „Палитра“, “ Илюзия 3″, „Артекс“ и “ Хати“.
След връчването на наградите от конкурса за илюстрация, ученици от театралното студио при ГПЧЕ „Христо Ботев“ представиха пиесата „Необикновеното момче“ на английски език. Както обясни тяхната ръководителка Таня Маровска, младите актьори сами са написали текста.
Следващата проява от програмата на Месеца на Америка е утре, 20 февруари 2015 година, от 17,30 ч. в Бизнес инкубатора, където ще гостува Снежана Тенева, експерт в Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт”. Заинтересованите от образование в САЩ ученици ще получат актуална информация за възможностите да кандидатстват в американски колежи и университети, за стандартизираните тестове, които трябва да покрият и за стипендии, за които могат да кандидатстват.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини