Велизар Енчев гради нова радикална партия

Напусналият Патриотичния фронт и сега независим депутат Велизар Енчев стяга ново радикално движение, което да се противопостави на "безотговорното и корупционно поведение на управляващите" както в този парламент, така и в последните 25 години.

Енчев съобщи пред "Дневник", че от утре двама негови координатори тръгват в Северна и Южна България, за да подготвят срещите му с всички, които му пишат в социалната мрежа "Фейсбук". Интерес са проявили избиратели от 30-ина малки и големи населени места - Стамболийски, Силистра, Габрово, Свищов, Велико Търново, Плевен, Варна, Пазарджик, Козлодуй, Летница, Белене, Дупница, Шумен, Самоков, Радомир, Балчик, Левски, Стара Загора, Панагюрище, Хасково, Добрич, Брацигово, Ямбол, Поморие и Русе, където активен е демографът проф. Петър Иванов, свързан с ВМРО.

Целта на тези срещи е да се подготвят инициативни комитети за регистрация на новото движение, обясни Енчев.

В средата на март се слага началото

За 11 март пък се готви кръгла маса в София, на която да бъде обсъдена нуждата от подобно радикално движение - какво, как и кога да бъда създадено. Форумът ще събере както поддръжници на Енчев, така и негови критици. Сред поканените са журналистите Тома Томов и Паун Цонев, Валентин Вацев, бившите депутати от "Атака" Минчо Христов и Стела Банкова, Валери Найденов.

В момента се пише програмна декларация на движението по външнополитически и вътрешнополитически въпроси. Ще има още икономическа, социална и финансова програма.

Енчев казва, че финансирането се поема от депутатската му заплата, която е достатъчно висока, за да покрие разходите му за пътуване и наемане на помещения за срещи със симпатизанти. Твърди, че е отказал предложения от други партии, които са предлагали клубовете си за разговор с избирателите. Няма да приемам пари от големи бизнесмени, нито от дребния и средния бизнес, заяви той. Посочи, че бъдещата партия ще се издържа от символичен членски внос.

Помолен да коментира слуховете, които го свързват с т. нар. библиотекарски кръг около преподавателите в Университета по библиотекознание и информационни технологии с ректор Стоян Денчев (бивш вицепрезидент на "Мултигруп"), Велизар Енчев заяви: "Всеки, който ме познава, знае, че не мога да бъда зависим". С библиотекарския кръг се свързват служители на службите, които се оказаха докторанти на УНИБИТ, а бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев е преподавател. През 2007 г. пък Енчев беше огласен като щатен служител на Първо главно управление от 1985 г.

С БСП може, но без глобалиско-атлантическото й ядро

За отношението към БСП депутатът призна, че по много въпроси в парламента е на едно мнение със социалистите. Дори клубовете на пенсионерите, които подкрепят Енчев, вчера се включиха в протеста на БСП и "Атака" срещу ратификацията на договора на правителството с 4 банки за нов външен дълг от 16 млрд. лева. Енчев, който в декларация на Обединените пенсионерски съюзи беше провъзгласен за официален представител на пенсионерите в парламента, има подкрепата на Съюза на пенсионерите 2004 на Цветан Минков, на националната инициатива "Социална солидарност" и други. Затова според него БСП няма интерес от ново радикално движение начело с Енчев, който изповядва крайно леви идеи и е говорител на пенсионерите.

Лявото в момента е празно, смята Енчев. Признава, че БСП е с лява идеология, но когато е в управлението, дали заради коалиционните партньори, тя води дясна политика. Енчев допусна партньорство с БСП, но само ако глобалистко-атлантическото й ядро бъде изолирано.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини