„Театрална изложба“ представя голямото изкуство на младите кърджалийци

Творческият екип

Постановката „Театрална изложба“ на авторитетите в татралното изкуство проф.Румен Рачев и доц. Боряна Георгиева ще възпитава младите кърджалийци в интерес към голямото изкуство. Тя се поставя за втори път в Кърджали след десетгодишно прекъсване. Печелила е специалната награда на фестивала в Баня Лука в надпреварата с постановки от 25 страни.

Премиерата на „Театрална изложба“ е тази вечер от 19 часа. Очаква се интерес от малки и големи,т ъй като в нея са съчетани похватите на драматичното и кукленото представление.

Актьорите са от театъра в Кърджали. Те са гръбнака на „куклената“ трупа.Участват три поколения възпитаници на НАФТИЗ. Най опитните са Валери Владимиров, Тихомир Делидобрев и Събина Минкова. Ани, Виктория и Елица са завършили през май-м.г. но чудесно се вписват в състава.

Експеремминтираме амалгама от куклено и драматично изкуство. Работя по програмата ,озаглавена от мен „Как едно изкуство говори за друго“. В случая представяме шедьоври на изобразителното изкество. Девет творби на Ван Гог,Сезан, Владимир Димитров -Майстора идр. се представят,чрез различни изразни средства. Това сподели пред журналисти проф.Румен Рачев. Той подчерта,че умишлено е търсил еклектиката, за да намери хармония с платната.Едно от тях е „Пушачът“ на Сезан. Представяме какво следва от този момент нататък, споделя проф.Рачев.Той прави и „лекция“по творба на Майстора. Не съм от тези, които ще визуализират литература или уроци. Наблягаме на традиции и новаторствов голямото изкуство. В Кърджали имахме постановка на „Български народни приказки“ и „Турски народни приказки и песни“, каза още проф.Рачев.

Директорът на театъра Димо Димов,сподели, че има абонамент с големите училища за представяне на постановката пред младите хора на Кърджали.

Георги Кулов

проф.Румен Рачев
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини