Протестът на банскалии се пренася на главен път Е79

Протестът за изграждане на втора кабинкова линия в Банско и разширяване на ски пътищата в Пирин се пренася на главен път Е79. Тази вечер той ще е край Симитли.
Протестът за развитие на ски курорта е насрочен за 17.30 часа и се очаква да бъде подкрепен от повечето общини в областта, съобщи БНР.

Местното население и представителите на туристическия бизнес в Банско няколко пъти излязоха на протест на входа на курортния град и бяха подкрепени от жители на Разлог и селата в района, които също разчитат на туризма.

Те настояват в най-кратки срокове правителството да узакони исканата промяна за отпадане на забранителните режими в настоящия план за управление на Национален парк "Пирин", което да направи възможно изграждането на допълнителни спортни съоръжения в ски зоната над града.

За такава възможност преди две години се произнесе Висшият екологичен експертен съвет към Министерството на околната среда и водите. Местната управа на Банско поиска от ведомството да прецени възможността ски зоната над Добринище, чиито съоръжения са на 30 години, също да бъде отдадена на концесия.

Междувременно стана ясно, че срокът на междуведомствената комисия, която бе създадена с решение на МС, за преглед на концесионния договор с "Юлен", се удължава до края на месеца.

Министрите на туризма Николина Ангелкова и на спорта Красен Кралев са категорични, че трябва да има втори кабинков лифт в Банско, за да се развива туризмът, а премиерът Бойко Борисов посъветва местната власт в курортния град да убеди еколозите, че вторият лифт е необходимост.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини