Идеи за здравословен живот - ниско ДДС за полезни храни и по-малък грамаж

Нов данък върху вредните храни – това е поредната идея за по-добро хранене и по-добър живот в България.

Какво обаче е вредна храна – пример е, че пилешка пържола с над 100 грама сол в нея. Или 100 грама шоколад, но с над 30 грама захар. Затова здравното министерство иска данък от 10% върху т.нар. вредни храни. 12,7% от децата ни затлъстяват, а 40% от малките българи се хранят нездравословно, каза заместник-министърът на здравеопазването на д-р Ваньо Шарков пред Нова телевизия. СЗО вече излезе с позиция, че нездравословното хранене е по-вредно от тютюнопушенето, добави Шарков.

Според диетолога проф. Донка Байкова самият термин „вредни храни” не е съвсем правилен. Направихме всякакви наредби за хранене в училище и не се спазват. По думите на Байкова става въпрос за чипсове, снаксове, вафлички, дори различни видове уж млечни продукти с палмово масло. Не съм икономист, но за тези храни трябва да има по-висок данък, смята проф. Байкова.

По принцип идеята е добра, но като цяло вдигането на данъците увеличава сивата икономика, каза председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева. Затова хлебопроизводителите предлагат намаление на ДДС по диференциран принцип – за полезните храни. С толкова, с колкото се намали ДДС-то, с толкова ще се намали крайната цена на продукта при сегашното състояние на енергийния сектор, каза Кукушева.

Аргумент на бизнеса – ако не слагаме трансмазнини, продуктите ни ще се оскъпяват с около 30-40%. В това отношение може да се действа с намаляване на грамажа – една вафла „енергийна бомба” нищо не внася в организма, категорична е проф. Байкова.

Трябва да се приеме и наредбата за детското хранене, която още чака, посочи Кукушева. И добави, че цената невинаги отказва потребителите от определени стоки. Кукушева каза, че по официално изследване българският хляб е най-безсолният в цяла Европа.

Практиката в чужбина

Опитите да се наложи данък върху вредни храни и напитки. В Дания например въвеждат данък върху храни с над 2,3% мазнини, но една година по-късно е премахнат, защото датчаните просто купуват по-скъпите . В Мексико опитаха да наложат данък върху безалкохолните напитки, но индустрията се възпротиви, защото 20 хил. души ще останат без работа. В САЩ, в 30 щата, облагането с по-висока ставка на безалкохолните напитки претърпя провал.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини