Пхенян: САЩ са най-лошият нарушител на човешките права

Пхенян нарече САЩ „най-лошия нарушител на човешките права в света“ и осъди плановете на Вашингтон да проведе конференция за ситуацията в Северна Корея.
В изявлението си, разпространено в понеделник, постоянният представител на Пхенян при ООН нарече срещата: меропроятие с характер на „политически заговор“ срещу ръководството на Северна Корея, предаде ТАСС, цитирана от "Фокус".

„САЩ нямат абсолютно никакви право да говорят за ситуацията с правата на човека в други страни, когато те самите са най-лошият нарушител на права на човека по света“, се казва в изявлението.

Северна Корея заплаши с твърд отговор на предстоящата конференция за положението с човешките права в страната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Постоянният представител на КНДР в ООН разкритикува САЩ, че са пренебрегнали предложението на изолираната комунистическа държава да участва във форума и да се защити. Те направиха това", "защото се страхуват от разкриването на техния заговор ", който Северна Корея поддържа, че е основан на измислици и лъжи.

Организаторите на конференцията от неправителствения Център за стратегически и международни изследвания изразиха недоумение от реакцията на КНДР. Срещата е открита за обществеността и лични покани не са били изпратени до никого. Сред ораторите на конференцията ще е Робърт Кинг, специалният пратеник на САЩ за положението с човешките права в Северна Корея.

В средата на миналия декември Общото събрание на ООН призова Съвета за сигурност да сезира Международния наказателен съд за нарушенията на човешките права в Северна Корея. ОС на ООН одобри резолюция, критикуваща ситуацията с правата на човека в Северна Корея.

През февруари м.г. бе публикуван доклад на анкетната комисия на ООН, който установи масови нарушения на правата на човека в Северна Корея като лагери, изтезания, глад и убийства, сравними с жестокостите на нацизма.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини