Ислямисти отвличат египтяни в Триполи

Ислямисти отвличат безразборно египтяни в либийската столица Триполи, предаде ТАСС, като се позова на египетски вестник.
Според независимия опозиционен вестник "Ад Дустур" ("Конституция") няколко такива похищения са били извършени само снощи. Те били извършени от въоръжени бойци, свързани с контролиращите Триполи ислямисти.

Ден по-рано либийски ислямисти от "Либийска зора", които контролират столицата, дадоха ултиматум на египтяните да напуснат страната и да се върнат в родината си до 48 часа. В противен случай египтяните в Либия може да станат мишени на отмъщение след въздушните удари на Египет, предупреди групировката.

Обстановката в Либия е крайно напрегната, след като бойци ислямисти, представящи се като последователи на "Ислямска държава", обезглавиха 21 египетски християни копти. В отговор Египет откри в съседната държава нов фронт в борбата срещу джихадистката групировка, като нанесе въздушни удари по нейни позиции на либийска територия.

"Няма нашествие на ИД в Либия, но някои биещи се в Либия милиции започнаха да се позовават на ИД", смята италианският премиер Матео Ренци.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси и френският президент Франсоа Оланд вчера призоваха за заседание на Съвета за сигурност на ООН и за нови мерки срещу ИД след убийството на египетските християни в Либия.

"Международната общност има на свое разположение всички нужни инструменти, ако пожелае да се намеси. Предложението е да се изчака Съветът за сигурност", каза Ренци.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини