Учени разработват нов дълготраен инсулин

Изследователи от престижния Масачузетски технологичен институт (MIT) разработват нова терапия за диабетици. Изобретението им е нов вид инсулин, който остава в кръвта на пациентите и се активира само когато засече наличие на висока кръвна захар, съобщават от университета.

В последната година има няколко значителни научни пробива в борбата срещу една от най-разпространените хронични болести по света. През октомври в лабораторията на "Харвард" използваха стволови клетки, за да разработят човешки бета клетки, произвеждащи инсулин за тялото, а в Университетът на Алабама в Бирмингам установиха в експерименти с животни, че лекарства за високо кръвно налягане могат да излекуват диабета.

Експериментите на MIT са насочени не към излекуването на болестта, но към по-ефекисното й третиране. Откритията им действително имат потенциала да променят начина на живот на пациентите с диабет, които при тип 1 всеки ден трябва да приемат инсулин. Продуктът на американските учени може да остане в кръвта за дълго време и при активирането си бързо да овладява глюкозния дисбаланс в системата.

За да направят дълготрайния инсулин способен да реагира на нивата на кръвната захар, изследователите направили две модификации върху веществото - добавена е хидрофобна молекула, която удължава живота на инсулина в системата, макар че едновременно с това я прави по-склонна да се прикрепи и абсорбира към протеини. Втората добавена съставка е PBA - група от различни химични елементи, които са привлечени от глюкозата, затова я намират, когато е в по-високо съдържание.

Учените приложили модифицирания си инсулин си върху мишки с диабет и наблюдавали показателите им в продължение на 10 часа. Той се оказал по-бърз и по-ефективен в действието си спрямо традиционния инсулин и други вариации на дълготраен инсулин. Въпреки успеха, ще са необходими още много тестове преди продуктът да стигне до пациентите, уточняват накрая от MIT.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини