Милиони потребители на Facebook нямат идея, че са в интернет

Аномалията била забелязана за първи път в Индонезия преди три години от Хелани Галпая.  

Анкетирани индонезийци й казали, че те не използват интернет. Но във фокус групите, те говорели с ентусиазъм колко време прекарват във Facebook. Галпая, по това време изследовател, отишла да каже на шефа си какво е открила.

"Изглежда, че в съзнанието им интернет не съществува, само Facebook", заключил той.

Друго изследване в Африка попада на нещо подобно. Гледайки резултатите от изследване на комуникациите, Кристоф Сторк открил нещо, което изглеждало като грешка. Броят на хората, които твърдели, че използват Facebook бил по-голям, отколкото отколкото на тези, които заявили, че използват интернет. Разминаването било около 3% до 4% от потребителите на мобилни телефони. 

Най-малко от 2013 год Facebook вдига шум около свързването на целия свят с интернет. Но дори и Шерил Сандбърг, главен оперативен директор на Facebook, признава, че има Facebook потребители, които не знаят, че са в интернет. Дали Facebook смята да постигане на успех в целта си, ако хората се свързват без да имат представа, че използват интернет? И какво означава, ако те идват онлайн не чрез отворения интернет, а в затворена, частна мрежа, където те трябва да играят по правилата на Марк Зукърбърг? 

Това е повече от въпрос на семантика. Очакванията и поведението на следващите милиард души онлайн ще имат дълбок ефект върху това как интернет ще се развива. Ако по-голямата част от онлайн населението на света прекарва времето си във Facebook, политиците, бизнесът, стартиращи компании, разработчици, организации с идеална цел, издатели, и всеки друг, който се интересува от общуването с тях, ако трябва да бъде ефективен, ще трябва да е във Facebook. Това означава също, че те всички ще трябва да играят по правилата на една компания. И това е от значение за всички нас.  

В опит да се възпроизведат оценките на тези изследвания, Quartz изготвя нови - в Индонезия и Нигерия. Те са извършени от Geopoll, компания, която анкетира ползвателите на мобилни телефони по света. Хората били запитани дали са използвали Интернет през предходните 30 дни. Също ги попитали дали са използвали Facebook. И двете проучвания са имали по 500 респонденти. 



На пръв поглед изглежда, че повече хора използват интернет, отколкото Facebook, съвършено разумен резултат. 

Но по-отблизо данните (на разположение тук), показват, че 11% от индонезийците, които са заявили, че използват Facebook също са заявили, че не използват интернет. В Нигерия, 9% от Facebook потребителите са заявили, че не използват интернет. Това са предимно млади хора. Средната възраст на анкетираните с тази комбинация от отговори е 25 в Индонезия и 22 в Нигерия.  

Би било глупаво да се екстраполират тези проценти за цялото население на Нигерия и Индонезия. Но данните сочат, най-малкото, че няколко милиона от 1,4-те милиарда потребители на Facebook страдат от същите погрешни схващания. (Quartz е изготвил ограничени проучвания - само за две държави, но насърчава изследователи и други журналисти за провеждане на повече мащабни проучвания.) 

Ефектите от погрешната представа също са видими в резултатите от проучването. Попитали респондентите дали те следват връзките от Facebook. И в двете страни, повече от половината от тези, които не знаят, че използват интернет казват, че "никога" не следват линкове от Facebook. За сравнение  - така отговарят едва една четвърт или по-малко от анкетираните, които заявяват, че използват Facebook и интернет. Ако хората останат на една услуга, от това следва, че съдържанието, рекламодателите и свързаните с тях услуги също ще трябва да се влеят в тази услуга, след като няма достъп до други.  

Как Facebook се превърна в интернет

В Давос тази година Сандбърг заявява, че "в развиващите се страни, хората ще ходят в магазините за телефони и ще казват "Искам Facebook." Хората всъщност бъркат Facebook и интернет на някои места." Или както Айрис Орис, ръководител локализация и интернационализация на Facebook, го  казва, "Навлизането на интернет в развиващите се страни е много ограничено. В действителност, за много потребители Facebook е интернет, тъй като често това е единственото достъпно приложение". 

Интернет ли ползват или Фейсбук?



Facebook подкрепя internet.org, инициативата да се даде достъп до интернет на две трети от населението на света, които не разполагат с него. И все пак internet.org осигурява свободен достъп само за Facebook, Facebook Messenger, както и шепа други услуги (точният състав зависи от страната). 

Повечето от тези други услуги са добронамерени и свързани с развитието на: Правата на жените. Работни места. Майчинство-здравна информация. FAQ Ебола. Единствените отстъпки пред по-широката мрежа са Wikipedia и търсенето на Google. Но при кликване върху резултат от търсене с Google се изисква план за данни, който трябва да бъде заплатен от потребителя. (Въпреки името, internet.org не е с нестопанска цел, а до голяма степен част от Facebook Inc.) 

Телеком операторите в развиващия се свят, също допринасят за объркването, макар че това е нещо като самоизпълняващо се пророчество. Потребителите на мобилен интернет прекарват много време във Facebook и WhatsApp (също собственост на Facebook). Мобилните мрежи виждат това и предлагат на клиентите социални планове. 

В Индия, можете да получите план с единствено Facebook за $ 2.50 на година (най-евтините пълни планове с данни са $10 на година.) Във Филипините плановете само с Facebook струват една пета от цената на плановете с данни. В Гана, телекомуникационния оператор Tigo продавал Facebook телефон. Приличал на Blackberry с голям син централен бутон "F". Дори в Америка, Sprint предлага план за данни (Стена за плащане) единствено за достъп до Facebook и Twitter.  

И накрая, има план Facebook Нула, която предхожда internet.org и позволява на потребителите на основните телефони достъп ... само до Facebook, без разходи. Мобилните оператори недоволствали от тази конкретна договореност. Оставете ги. Един ден Facebook ще разпръсква неговите услуги от небето с флота си на неуморни, захранвани със слънчева енергия безпилотни самолети. 

Защо това има значение

Facebook шефовете обикновено отхвърлят предположенията, че целият проект internet.org би могъл да е в техен собствен интерес. Лео Гросман, автор на Time, получава достъп до Марк Зукърбърг по време на посещението му в Индия. Изпълнителният директор на Facebook отиде в Индия за насърчаване на достъпа до интернет. Гросман пита дали internet.org не е егоистичен, а Зукърбърг отговаря: "Ако правиш добри неща за хората в света, след това те се връщат и вие се възползвате от това с течение на времето." 

Дейв Уенър, финансов шеф на Facebook, е по-откровен. "Мисля, че в дългосрочен план, да се фокусираме върху подпомагането да се свърже всеки ще бъде една добра бизнес възможност за нас." Ако Facebook се превърне в една от най-добрите услуги в тези страни, обяснява той, това с течение на времето ще ни компенсира някои от стойността, която сме предоставили." 

А освен това, не е ли известен достъп по-добре, отколкото никакъв?

Джон Натън твърди в Guardian, че това не е така: "Това е пагубен начин за определяне на аргумента, и ние трябва да му се противопоставим. Целта на обществения ред навсякъде трябва да бъде увеличаване на достъпа до интернет - цялия проклет интернет, а не някои корпоративни контролирани части."  

 "Това има много сериозни последици. Това е патентована платформа. Това не е отвореният интернет, който обичаме и ценим".

Услугите вече започват да се движат далеч от отворения интернет и да са във Facebook. И това се случва не само в бедните страни, но и в бедните части на развития свят ..., където съществува и чувство сред някои, че това което правят с приложенията (app на фейсбук), не е същото като с помощта на интернет, което изисква уеб браузър като Safari или Internet Explorer. Salix Homes управлява субсидирани жилища (държавна собственост) в някои от най-бедните части на Salford, необлагодетелстван район в северната част на Англия. Salix наскоро взеха решение да приемат жалби и плащания от наемателите си във Фейсбук. По тяхно виждане по-добре "да отидем там, където са хората, отколкото да ги принудим те да отидат на нашия сайт", казва Джеймс Алън, маркетинг мениджър на фирмата. В резултат на това до 90% от трафика на уебсайта е паднал. 

Алън не е на позиция да решава дали вездесъщността на Facebook сред по-бедните потребители на интернет е добро или лошо нещо. Просто това е нещо. Но както Samarajiva LIRNEasia казва, "Това има много сериозни последици. Това е патентованa платформа. Това не е отвореният интернет, който обичаме и ценим." И все пак е оптимист, че Facebook в крайна сметка ще доведе потребителите до това място (отворения интернет): "Те са вече в интернет. Те просто не знаят, че са там." 

Бележка за методологията: Изследванията на Индонезия и Нигерия са чрез GeoPoll, която използва SMS за провеждане на изследвания в реално време, без да е необходимо взаимодействие лице в лице в отдалечени райони. Проучването е проведено в края на декември в Индонезия и Нигерия, с 500 респонденти от всяка страна, равна на допустима грешка от 4.38%, при доверителна вероятност 95%. За повече информация относно методологията - research.geopoll.com. В допълнение, Quartz също така възложи изследвания на Индия, Бразилия и Индонезия. Quartz пита анкетираните: Съгласни ли сте с твърдението "Facebook е в интернет"? Quartz също поиска представителна извадка от американците и същия въпрос, използвайки SurveyMonkey.

  

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини