Подписана е пътна карта за постигане на мир в Украйна

Контактната група с украински и руски специални пратеници и представители на ОССЕ, подписа със сепаратистите пътна карта за постигане на мир.
Това съобщиха президентите на Русия, Украйна, Франция и германският канцлер след 16 часа преговори в Минск, цитирани от Франс прес и БТА. 

"Всички въпроси са засегнати в този текст", каза френският държавен глава Франсоа Оланд в изявление с германския канцлер Ангела Меркел. 

"Лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция поеха ангажимент да спазват суверенитета и териториалната цялост на Украйна, се посочва в съвместна декларация, разпространена от Кремъл", предаде Ройтерс. 

Руският президент Владимир Путин обясни по-рано, че има споразумение за прекратяване на огъня в Източна Украйна от полунощ на 15 февруари.


Днешното споразумение от Минск съдържа клауза, "гарантираща освобождаването и размяната на всички заложници и незаконно задържани лица въз основа на принципа "всички срещу всички", се посочва в подписания документ, наречен "комплекс от мерки" и цитиран от ТАСС. Той съдържа 13 точки.

В него се предвижда още "изтегляне на всички чуждестранни въоръжени формирования, военна техника и наемници от територията на Украйна под наблюдението на ОССЕ, както и разоръжаване на всички незаконни групировки".

Путин заяви пред журналисти, че с колегите му са се съгласили да изпратят военни експерти, които да оценят ситуацията в зоната на конфликта в източната част на Украйна, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. 

По думите му има и втори документ, "без подписи, това е изявление на президента на Франция, президента на Украйна, вашия покорен слуга и канцлера на ФРГ, че подкрепяме този процес".

Путин добави, че е решен и комплекс от въпроси, "свързани с трайното политическо уреждане". 

"Тук има няколко позиции: първата е конституционна реформа в Украйна, която да вземе под внимание законните права на хората, живеещи на територията на Донбас. Следват позиции за "решаване на граничните въпроси, съгласувано с опълчението от Донбас; хуманитарни въпроси, прилагане - тоест задействане, на приетия по-рано закон за специалния статут на тези територии - Донецк и Луганск", посочи Путин.

Като пример за разногласия руският държавен глава посочи ситуацията с украинската армейска групировка край Дебалцево, която Киев не смята за обкръжение, отбелязва ТАСС. 

"След 17 часа преговорите в Минск свършиха: прекратяване на огъня от 15 февруари в нула часа, после изтегляне на тежките оръжия. В това има надежда", написа в "Туитър" Щефен Зайберт, говорител на германския канцлер Ангела Меркел.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че споразумението, постигнато между лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция по украинската криза не е всичко, за което си е мечтала Германия, но е крайно необходима стъпка встрани от насилието и към нов политически импулс, предаде Ройтерс.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини