Пътната карта за "Турски поток" не е била обсъждана по време на преговорите с ГЕРБ, заяви Кирил Петков

Пътна карта за реализирането на проекта за газопровода "Турски поток" не е била обсъждана по време на преговорите за кабинет между "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ. Това каза пред Би Ти Ви съпредседателят на коалицията Кирил Петков.

Картата на проекта, която беше изчезнала и издирвана в продължение на години, беше публикувана от седмичника "Капитал". Документът показва, че още в началото на 2017 г. (години преди всички официални процедури) планирането и изпълнението на газопровода са били предварително договорени, след което действията на българската страна (търгове за капацитет, обществени поръчки, промени в енергийната стратегия и т.н.) са били проформа. Така страната ни е изпълнила всички искания на Русия, свързани със строежа.

Според Кирил Петков това е "странична тема", която преговорните екипи са решили да не обсъждат по време на разговорите за кабинет. По думите му трети страни се опитвали да намесят други теми по време на преговорите, като за пример даде както пътната карта за "Турски поток", така и темата с мигрантите и безопасността в София.

"В преговорния екип решихме да се абстрахираме от всички други теми. Имам ясно обяснение и ми отне 2 години да го разбера защо не сме говорили за пътната карта. Ние не трябва да ставаме политически съдии или политически прокурори. Трябва да се борим институциите да бъдат независими и да си вършат работата. Хайде да не се правим на съдии, прокурори и антикорупционна комисия", каза още Петков.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини