Повече от половината обаждания на телефон 112 не са за него

Около 60% са нерегламентираните сигнали на телефон 112 за 2014 година, каза директорът на дирекция "Национална система 112" към Министерство на вътрешните работи Стоян Граматиков, пред БНТ. Според него злоумишлените обаждания не са чак толкова много - едва 0.12%. Повечето сигнали просто не са за този телефон, защото не касаят спешни случаи.

Граматиков коментира, че 112 се ползва, като телефон за справки, като се търсят контакти на определени институции. Не са малко и случаите, когато поставен в джоба или чантата телефон избира номерът за спешни случаи

През миналата година за денонощие на телефон 112 са се приемали средно 14 590 обаждания. Почти половината от тях са за случаи от компетентността на спешна помощ 45% са за полицията, а 4.3 на сто за службите за пожарна и аварийна безопасност.

През 2008 година, когато е стартирала услугата в национален мащаб, повикванията са били около 20 000 за 24 часа. Според Граматиков намаленият брой повиквания на телефон 112 говори за повишаване културата на гражданите и познанията им за предназначението на услугата.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини