Операторите от център 112 в Кърджали откриха своя изложба

Таланти и артистични умения показаха в изложба служителите в център 112 в Кърджали, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.
Таланти и артистични умения показаха в изложба служителите в център 112 в Кърджали, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.“ЕКСПО 112“се нарича експозицията от творби на операторите, която бе открита в петък вечерта в Арт-галерията. Районният център в Кърджали е втори по големина в страната с близо80 работещи в него, уточни директорът Елена Паскалева. Общо 112 произведения – рисунки, ръчно изработени бижута, стихове, гоблени, мини-елхи от макарони, фотографии отсемейните албуми, спомени от детството и младостта в Кърджали, дори сватбени рокли и 100-годишни дървени печати за хляб от семейните ракли, както и информация за работата на единния европейски номер 112, са част от рядката възможност за среща“на живо“с хората, които по правило остават анонимни за останалите. Събитието е първо по рода си и се организира в партньорство между Районния център 112, Арт-движение“Кръг“и община Кърджали. За пръв път виждаме в нова светлина хората, които ежеминутно приемат спешни повиквания на телефон 112 и от които често зависят животът, здравето, сигурността и имуществото на гражданите, както и това какъв ще е изходът при тежки произшествия и инциденти, пожари, наводнения, спешни медицински случаи, земетресения, катастрофи, аварии, заяви уредничката Радост Николаева.
Център 112 в Кърджали бе открит на 30 септември 2008 г. и обслужва областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Кърджали, Смолян, а като част от националната мрежа може да приема повиквания от всяка точка на страната. Той е втори по големина след центъра в София – с обслужвано население над 1 6 млн. души. Сред служителите 84 % са жени, 16 % са мъже. 74% от операторитеса с висше образование, а от всички висшисти 72% са със степен“магистър“и още 5% в момента учат за магистратура. Гамата от специалности на служителите е широка: съобщителна и комуникационна техника, компютърни технологии, автоматизация,електроника, минерализация, агроинженерство, международни икономически отношения, счетоводство и контрол, финанси, маркетинг, мениджмънт, устойчиво регионално развитие, стопанско управление, индустриален мениджмънт, английска, френска, руска, турска и българска филологии, начална и предучилищна педагогика, физика и математика, история, национална и регионална сигурност, медицински специалисти. Това подчертаха от ръководството на Националния център. Освен среща с изкуството, посетители и гости могат да видят и интересна информация за дейността на Фондация 112 в Брюксел, създадена да работи в тясно сътрудничество с европейските служби за спешна помощ и за“Европейския ден на номер 112“,стартиран през 2009 г. със съвместна декларация на ЕК, ЕП и Съвета на Европа. Мотото на Европейската асоциация на спешните номера (EENA) за честването на 11 февруари - Европейския ден на номер 112 за 2014 г. е:“Запознай се с твоя оператор на телефон 112“.Гостите на ЕКСПО 112 в Артгалерията могат да чуят и химна на 112, избран след конкурс по интернет от Европейската асоциация на спешните номера и изпълнен за първи път от певицата Нора Ноян в ЕП на 11 февруари 2009 г. Тогава популярни личности са обявени за посланици на № 112 в европейските страни, такъв за България е най-бързата бяла жена – Ивет Лалова.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини