Учители протестираха срещу намеренията за промени в статута на ресурсните центрове

Ресурсни учители от Кърджали протестираха символично срещу предложенията в Законопроекта за училищно и предучилищно образование ресурсните центрове да преминат под шапката на общината и да бъдат преобразувани в центрове за личностно развитие.
„Настояваме ресурсните центрове да станат регионални специализирани звена към МОН. Преминаване към общините ни обрича на закриване”, подчерта още Мариана Георгиева, директор на ресурсния център в Кърджали. Преминаването ни към общините ни обрича на закриване, категорична е тя.
Според клаузите в проектозакона Центрове за личностно развитие трябва да бъдат изградени във всяка община, но едва ли това може да стане, а причината е недоброто финансово състояние на общините.
Другият проблем е със специалистите, които не са достатъчно, смятат ресурсните учители.
В Кърджалийска област са регистрирани 258 деца със специални образователни потребности. В Ресурсния център в Кърджали работят 28 души. Преди седмица бе открита обновената база на Центъра в Кърджали. Ресурсният център за деца със специални образователни потребности в Кърджали вече разполага с модерна база. В нея се помещават новите кабинети по арт терапия, психомоторика и полезни умения.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини