”Аз съм Шарли” не е единственото послание на Франция

"Аз съм Шарли" не е единственото послание на Франция към света, заяви френският премиер Манюел Валс. В Иран и Индонезия протестират срещу карикатуритите.
"Аз съм Шарли" - емблематичният лозунг в подкрепа на свободата на словото във Франция след атентатите в Париж и най-вече актът срещу в. "Шарли ебдо", не е единственото послание на Франция към света, заяви днес френският премиер Манюел Валс, цитиран от Франс прес и БТА.

"Не бива да свеждаме Франция до едно-единствено послание. Франция носи свободата на словото навсякъде, но защитава и други скъпи за нас ценности: мира, зачитането на убежденията, диалога между религиите", заяви Валс пред журналисти.

Френският премиер приветства "сигналът за сбор", какъвто според него представлява лозунгът "Аз съм Шарли", обединил всички французи в почитта им към жертвите на атентатите в Париж, отнели живота на 17 души.

Трябва да избягваме капана на смесването на непримирими идентичности, капана, който ни залагат терористите, изтъкна Валс.

Министър-председателят обърна внимание и на злините, разяждащи обществото, предвид факта, че атентатите бяха дело на френски джихадисти от семейства на имигранти, и осъди "изолирането, гетата и териториалния, социален и етнически апартейд, възникващ в страната".

Бурни антифренски протести

Публикуването миналата седмица на нова карикатура на пророка Мохамед на първа страница в "Шарли ебдо" предизвика бурни антифренски протести в мюсюлманския свят.

Над сто радикални ислямисти протестираха днес пред френското посолство в индонезийската столица Джакарта. Някои от демонстрантите призоваваха за експулсиране на французите от Индонезия.

Мъже, жени и деца крещяха: "Франция е терористична страна". Демонстрантите носеха плакати, на които на английски пишеше: "Ние сме защитници на пророка Мохамед" и "Смъртно наказание за оскърбителите на пророка".

Индонезия е най-многолюдната мюсюлманска страна в света. Преобладаващата част от мюсюлманите, които представляват близо 90 процента от 250-милионното й население, изповядват умерена форма на исляма.

Няколко десетки ирански гимназисти също осъдиха на демонстрация в Техеран публикуването на карикатура на Мохамед. Младежите, дошли от няколко училища в града пред френското посолство, издигаха транспаранти, заклеймяващи "оскърбленията, отправяни от ционисткото лоби срещу пророка".

Демонстрантите настояха и за експулсирането на френския посланик.
В понеделник край сградата на мисията протестираха над 2000 разгневени иранци, които викаха: "Смърт на Франция" и "Ние обичаме пророка".

Иран осъди едновременно атентата срещу "Шарли ебдо" и публикуването на карикатурата, критикувайки "злоупотребата" със свободата на словото.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини