Давутоглу: Разследването на убийството на Хрант Динк е пред критичен праг

Ахмет Давутоглу

Осмата годишнина от разстрела на журналиста от арменски произход Хрант Динк е водеща тема за повечето медии в Турция днес.

CNN Turk цитира изявление на премиера Ахмет Давутоглу, според когото разследването на убийството на Динк е пред критичния си праг. Това е знаково убийство, още повече, то може да отключи етнически и религиозен конфликт, твърди турският премиер. Главният редактор на двуезичния вестник „Агос“ бе разстрелян посред бял ден пред редакцията в Истанбул на 19 януари 2007 г., но 8 г. след това все още нищо не е изяснено, подчертава медията. През това време в рамките на разследването се смениха 6 прокурори, едва след 7 г. за пръв път бяха заподозрени полицейски служители, областни управители и техни заместници. Миналата седмица също за пръв път имаше арести на двама полицаи, а днес полицейският директор Ерджан Демир се предаде след заповед за задържането му. Снимки от охранителните камери уличиха Огун Самаст като човека, дръпнал спусъка, след него с белезници се оказа Ясин Хаял като подбудител. Полицейски информатор обаче заяви, че Ерхан Тунджел е планирал екзекуцията на Динк.

След 6 месеца разследване делото започна на 2 юли 2007 г., на 25 юли 2011 г. ненавършилият 18 г. Самаст бе пратен от съда за непълнолетни в детски затвор за срок от 22 г. Тогава не бе позволено разследването на високопоставени служители в полицейските дирекции на Истанбул и Трабзон, други получиха административни наказания като намаляване на заплатите. На 15 май 2013 г. наказателен състав на Апелативния съд преквалифицира определението „въоръжена терористична група“ в „организация, създадена с цел извършване на престъпления“ и казусът се върна в местните съдилища. На заседанието от 6 юни 2014 г. съдът решава да не се повдига обвинение срещу 9 замесени държавни служители. Едва 7 г. след разстрела на известния журналист Министерството на правосъдието отваря пътя за същинското разследване. През юли 2014 г. Конституционният съд постановява, че не е проведено адекватно разследване за убийството на Хрант Динк. На 5 декември 2014 г. обвиненият за пряк извършител Огун Самаст е изслушан като свидетел и за пръв път посочва като участник трето лице. Първите арести на държавни служители са от 13 януари 2015 г. Полицаите Мухитин Зенит и Йозкан Мумджу са обвинени в причиняване на смърт и злоупотреба с власт. Следващото заседание по делото за убийството на журналиста от арменски произход е насрочено за 23 януари т.г.

Възпоменателни шествия за годишнината от убийството на Динк се провеждат днес в много градове на Турция. В Малатия обаче млад мъж с неустановена самоличност стреля с пистолет срещу мирните демонстранти, а други местни турци скандираха срещу тях. В Истанбул известният площад Таксим беше буквално отцепен, а движението на автомобили – реорганизирано заради хилядите участници в шествието, носещи плакати с надписи „Всички сме Хрант, всички сме арменци“. В Анкара полицията разпръсна студентско меле със сълзотворен газ. Там демонстрантите обявиха „Всички Шарли Ебдо, всички сме Хрант Динк“, но противници на проявата ги нападнаха със сопи и камъни./БГНЕС

Анкара, Турция

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    хас-сан докан
    2 0
    17:42, 24 яну 2015
    Вашето мислене,е мракобесие,срещу съвремието,Давут4ооглу.Чок селям
Последни новини