За 10-та поредна година отличен за „Славейков” по математика

Ново отличие ознаменува десетата година на Школата по математика при СОУ „Петко Рачов Славейков” с ръководител Вълчо Милчев. На състоялата се в Пловдив Национална конференция по математика лидерът Иван Герганов от 12-и клас защити реномето си и отново бе сред победителите – грамота за отлично представяне, което е най-високото отличие на тези конференции. Той представи свои изследвания по темата „Случайни разходки в Z и в Z2”. Разглеждат се вероятностни процеси върху целочислените точки на декартовата равнина.

С качествени разработки и презентации се изявиха и другите млади математици от най-голямото училище в Кърджали и Южна България. Цветелина Карамфилова от 9-и клас защити проекта си по темата от теорията на числата „Линейно-рекурентни редици и точни квадрати”. Дванадесетокласниците Хубен Иванов и Николай Атанасов в екип се представиха с проект „Симедианна точка”, а техният съученик Иван Иванов с темата „Наполеонови триъгълници”.

На Иван Герганов бе призната оценка отличен 6 за Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, а Хубен Иванов, Николай Атанасов и Иван Иванов могат да се запишат за студенти с оценката отличен 5,80.

Общо 47 проекта се конкурираха в двете състезателни сесии – по математика и по информатика и ИТ в 15-та конференция на Ученическия институт по математика и информатика при БАН, която се състоя в Пловдив. Участваха 65 ученици от 25 училища на 17 града на България.

Конкуренцията бе много силна. Много от участниците докладваха оригинални резултати по темите на своите проекти, коментира ръководителят на УчИМИ член-кореспондент на БАН дмн професор Олег Мушкаров.

В крайната равносметка на сесията по математика се оказа, че тази година доминира Образцова математическа гимназия-Пловдив с четири отличени проекта. По един отличен проект имат СОУ „Петко Рачов Славейков”, Софийската математическа гимназия и математическите гимназии в Русе и Варна.

Участниците в математическия форум на младите дарования бяха приветствани от председателя на Съюза на математиците в България академик Петър Кендеров и от директора на Института по математика и информатика на БАН член-кореспондент Юлиян Ревалски.

Представянето на всички свои ученици внимателно изгледа от началото до края директорът на СОУ „Петко Рачов Славейков” Милко Багдасаров, който винаги намира начин лично да присъства на конференциите и да покаже своята подкрепа. В помощ на славейковци бе и завършилата преди три години Джансуа Али, също многократен участник и лауреат от такива форуми, както и дългогодишен член на Школата по математика.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини