ИД поиска $200 млн. откуп за двама японски заложници

Групировката "Ислямска държава" поиска откуп от 200 милиона долара за двама японски заложници.
Във видео, качено в ислямистки сайтове, неин боец британец заплашва да убие заложниците, ако парите не бъдат изплатени до 72 часа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На видеото се виждат двамата заложници в оранжеви блузи, които джихадистът идентифицира като Кенджи Гото Дзого и Харуна Юкава.

АП посочва, че британският джихадист е вероятно Джихади Джон - същият, който се появяваше в записи с обезглавяване на заложници. Той обяснява, че японците са били отвлечени заради подкрепата на Токио за военната операция на Запада срещу групировката.

"Щедро дарихте 100 милиона долара, за да убиват наши жени и деца и да унищожават домовете на мюсюлмани", казва боецът на "Ислямска държава".

Японските власти все още не са коментирали информацията. Това е първият път, в който "Ислямска държава" заплашва с насилие японски граждани.

През лятото бе обезглавен обезглавен американският журналист Джеймс Фоули.

На 3 септември ИД публикува видеозапис, в който се вижда обезглавяването на втория американски заложник Стивън Сотлоф.

11 дни по-късно джихадистката групировка публикува и видео от екзекуцията на 46-годишния британец Дейвид Хейнс. Той бе бе отвлечен миналата година в Северна Сирия, докато работеше за френска хуманитарна агенция.

На 4 октомври бе убит британският хуманитарен работник Алан Хенинг.

По-рано днес стана ясно, че преди няколко дни бойци от канадските специални части са влезли в престрелка в Ирак с джихадисти от групировката "Ислямска държава" (ИД), предаде Франс прес, се позова на съобщение на генералния щаб на канадските въоръжени сили.
Това е първият официално потвърден сблъсък между войници от международната коалиция начело със САЩ и ИД.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини