Платен от Катар откуп разгневил страните от Залива

Катар е платил като откуп до един милиард долара за освобождаването на членове на кралското семейство, отвлечени в Ирак по време на лов със соколи, което е една от причините няколко страни от Персийския залив да прекратят отношенията си с Доха.

Това пише "Файненшъл таймс", като се позовава на командири на въоръжени групировки и правителствени представители от региона. Според тях парите са платени за освобождаването на 26 роднини на катарския емир и още петдесетина пленници на джихадисти в Сирия, като сумата е получена от клона на Ал Кайда в Сирия и от лица от иранските служби за сигурност.

Вестникът цитира член на сирийска опозиционна група, съдействал за осъществяването на сделката през април за размяна на заложниците срещу откупа, който твърди, че това не е първият случай, в който Катар финансира джихадисти. По думите му тази сделка с тях е една от няколко такива от началото на гражданската война в Сирия.

"Файненшъл таймс" пише, че по данни на неговите източници от платените пари 700 млн. долара са били разпределени между ирански представители и три местни шиитски милиции, подкрепяни от Техеран. Други 200 млн. долара са отишли при ислямистки групи в Сирия и най-вече при свързаната с Ал Кайда "Тахрир аш Шам".

Доха има история в поддържането на контакти с различни съмнителни групировки - от бунтовниците в судански Дарфур, през афганистанските талибани до "Хамас" в Газа, припомня "Файненшъл таймс", като отбелязва, че същевременно Катар претендира, че е неутрален играч, който може да действа като посредник в регионалните конфликти.

Вестникът припомня и за изявлението на иракския премиер Хайдер ал Абади от април, че са конфискувани стотици милиони долари в брой, внесени нелегално в страната с катарски самолет. Парите са били в куфари, но не е известно дали са част от споменатите по-горе суми, или са допълнително заплащане, отбелязва финансовото издание.

Лондонският "Гардиън" описва как хората в Доха масово са се втурнали вчера към магазините за хранителни стоки при вестта, че Саудитска Арабия и още три страни от Персийския залив налагат сухопътна, морска и въздушна блокада на Катар. Въпреки предупрежденията на властите да не се изпада в паника пред касите в магазина на "Карфур" в "Сити сентър мол" - една от най-оживените търговски точки в катарската столица - са се извили опашки от по 25 и повече души. Пазарските колички били отрупани с основни храни като мляко, ориз и пилешко месо.

Катар има сухопътна граница само със Саудитска Арабия и разчита главно на страните от Персийския залив за вноса на храни, отбелязва "Гардиън".

/БТА/

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини