Ердоган ще кръсти двореца си на джамия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган скоро ще преименува новия си дворец и ще му даде името на имперските джамии, окръжаващи комплекса, съобщи в. "Хюриет". В реч в Анкара президентът на Турция заявил, че президентският дворец в бъдеще ще носи името "Президентски Куллийе"/комплекс от сгради около джамия в Анкара/, като в обекта ще има джамия, конгресен център и огромна нова национална библиотека. "Да мислиш мащабно не е работа на джуджетата", казал Ердоган в типичния му тон. "Това не е обида към джуджетата, аз ги обичам и тях".

Кюлие обикновено е комплекс, в който има училища, кухни, къщи за гости и бани, които са разположени около джамия. Някои от най-великите джамии в Истанбул от времето на отоманската империя и другаде в Турция имат впечатляващи такива комплекси и Ердоган се съобразява с тази традиция. Ердоган припомнил, че по време на визитата си през декември руският президент Владимир Путин определил двореца като "подобаващ на велика страна". Президентът изрази и идеята, в бъдеще дворецът /кюлие/ да се превърне в туристическа атракция."Вие виждате как хиляди туристи отиват да разглеждат Кремъл", казал Ердоган.

През октомври президентът откри широко критикувания нов дворец на държавния глава в покрайнините на Анкара. Сградата има 1150 стаи и построяването й е струвало на бюджета 490 млн. евро. Ердоган определя двореца като символ на градената от него възраждаща се Турция, но опонентите му критикуват обекта като екстравагантност на една засилващ авторитарността си държава.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Su
    sulaco_1421518083
    9 -3
    20:03, 17 яну 2015
    ако ще свинска кочина да си го кръсти...
  • 2
    Ха
    хас-сан докан
    8 -2
    20:29, 17 яну 2015
    Кюлие,не е,кремъл,баш ефенди.капацитет 4ок дале4.кюлие,барака от средновековието.тешекюр
  • 3
    Ya
    yarrak
    6 -4
    21:12, 17 яну 2015
    Откачалник!Искаш само Свинска сланина.
    • Йо
      ЙОХАНЕСБУРГ
      4 -3
      21:17, 17 яну 2015
      Личи си че я ядеш с охота,ама сега си играеш играта на рязан булгаристан.
    • Ja
      Jack Bauer
      5 0
      21:57, 17 яну 2015
      Хаха, яде, та чак ушите му плющят. :)))))))
Последни новини